Ricotta is echt zo’n ingrediënt om gewoon altijd in huis te hebben. Waarom? Omdat je er heerlijke taarten mee kunt bakken, of maak eens een vegetarische vulling voor in ravioli of courgette rolletjes of vul er pannenkoekjes mee op. Of wat dacht je van een kruiden ricotta als topping op de pasta alla norma…. Super veelzijdig dus. en waarom niet gewoon als ‘smeersel” op een goed stuk brood? Meng de ricotta met kruiden en je hebt een eigen gezonde variatie op alles wat je kant en klaar in de supermarkt koopt. Ah ja, en waarom niet eens zelf ricotta maken? Is echt heel makkelijk en heerlijk!
Wat heb je nodig?
- bakje ricotta
- geraspte parmezaanse kaas
- paar blaadjes basilicum (1-2)
- paar blaadjes verse munt
- vers gemalen peper
- zout
- geraspte schil van biologische citroen
Hoe begin je eraan?
Snij de blaadjes van de basilicum en munt heel fijn.
Je mengt nu alle ingrediënten tot je de smaak hebt die je wilt hebben. Klinkt simpel en dat is het ook. Smaak is heel persoonlijk, dus ga af van wat jij het lekkerste vindt, Wees wel heel voorzichtig met de munt. Begint met 1 of 2 blaadjes, want als dat overheerst, is het echt niet lekker. Dat geldt ook voor citroen. Wij gebruiken vaak alleen de rasp van de schil. Deze geeft een heerlijke aromatische geur en smaak af, zonder het meteen te zuur te maken. Proeven en voorzichtig beginnen dus. Voeg zout ook altijd pas als laatste toe. Soms is het door de kruiden al niet meer nodig om veel toe te voegen.
Serveertips:
Dit ricotta mengsel is heerlijk op een stuk grof brood. Smeer royaal de ricotta op het brood en leg daarop:
- reepjes ontvelde paprika.
- gegrilde/gebakken courgette sliertjes
- gegrilde aubergine
- filetje ansjovis
- gegrilde groene asperges
- dubbelgedopte tuinboontjes