Courgette op Napolitaanse wijze

Zucchine alla scapece

Een van de meest beroemde bijgerechten uit Napoli: courgette op Napolitaanse wijze. Oftewel Zucchine alla scapece. Een gerecht dat gewoon niet mag ontbreken als bijgerecht bij vlees of vis, of bij de antipasti. En bovendien: kan niet mislukken. Deze courgette op Napolitaanse wijze is ook een perfect gerecht als je een moestuin hebt en daar toevallog ook courgettes in hebt staan. Dan weet je als geen ander dat je ineens te kampen krijgt mee een gigantische opbrengst aan courgettes en dan zijn dit soort gerechten een absolute topper. Als we gasten krijgen, dan ontbreekt dit gerecht werkelijk nooit. En iedereen vindt dit geweldig, terwijl het zo simpel is… waar dat door komt? Door de perfecte combinatie van smaken.

En er is een trucje om dit gerecht nóg lekkerder te maken. Courgettes bevatten namelijk enorm veel water. Als je ze dan wilt gaan bakken, dan blijven ze vaak slap. Als je ze wilt frituren, dan spatten ze enorm en van grillen of roosteren in de over blijft niets over. Wat kun je dan wel doen om de courgette lekker knapperig te maken? De Napolitanen laten de schijfjes courgettes eerst een aantal uur (of zelfs een hele dag) drogen in de zon om ze alvast wat water te laten verliezen. Die zon is vaak het probleem…. dus mocht je hetzelfde effect willen bereiken, laat ze dan een paar uur drogen in een voedseldroger, of in de oven. Ze hoeven zeker niet droog te zijn, als er maar wat water uit komt. Als je ze dan in de hete olie bakt, dan blijven ze heerlijk krokant.

Snijd de schijfjes niet té dun, want door het verlies van water worden ze al wat dunner en anders blijft er niets van over als je ze gaat bakken. Lees hieronder verder wat je moet doen voor die heerlijke marinade>

Courgette op Napolitaanse wijze (Zuccine alla scapece)

Laat de courgette vóór het bakken eerst een paar uren drogen in de oven om wat overtollig water te laten verliezen. Dan worden ze extra krokant tijdens het bakken. Gebruik verder zoveel mogelijk verse kruiden en maar de marinade ruim van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Het is lastig om de exacte hoeveelheden te geven. Vandaar dat we een lijstje met ingrediënten geven, maar niet de hoeveelheden. Proef vooral zelf regelmatig om de juist smaak te krijgen. Ga vooral op je eigen smaak af.
Gang: antipasti, Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: azijn, citroen, courgette, munt, olijfolie, oregano
Porties: 4

Ingrediënten

  • 3-4 courgettes
  • 50 ml olijfolie
  • paar eetlepels witte wijn azijn
  • citroensap (1/2 citroen)
  • paar blaadjes verse munt
  • 1 teentje knoflook
  • paar takjes verse oregano
  • grof zeezout / vers gemalen peper
  • arachide olie of een andere neutrale plantaardige olie om in te bakken/ frituren

Instructies

  • Was de courgettes en snij ze in schijfjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Leg ze op vetvrij bakpapier (enkele laag) en zet ze een paar uur in een oven van 75 graden om het overtollig water eruit te laten verdampen. Dit kun je ook doen in een voedseldroger.
  • Ondertussen kun je prima de marinade maken. Dan kunnen de smaken goed intrekken en daar wordt het alleen maar lekkerder van. Pel de knoflook en hak deze fijn. Haal de blaadjes van de takjes oregano en munt. Hou deze heel. Pers de citroen uit.
  • Doe nu de olie in een kom, voeg daar de citroensap aan toe en de knoflook en voeg daar nu net zoveel azijn aan toe als je zelf lekker vindt. Brengt verder op smaak met zout en peper. Doe er daarna de verse kruiden bij en laat afgedekt staan tot gebruik.
  • Als de courgettes iets zijn ingedroogd, verhit je een laagje olie in een lage pan.
    Frituur hierin de courgetteschijfjes en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  • Serveer op een mooie platte schaal. Leg de schijfjes erop en doe de marinade erover. Eventueel serveren met wat geraspte pecorino (persoonlijke toets, hoort eigenlijk niet 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.