Dit is denk ik wel het bekendste gerecht uit Sicilië. Ga naar Sicilië op vakantie en je vindt het gerecht op elke kaart in elk restaurant: Pasta alla Norma. Doorgaans gegeten met penne of rigatoni, maar hier hebben we een fusilli genomen. Als het maar een grove pasta is die de saus en groente goed vasthoudt. Het gerecht brengt de typisch Zuiderse ingrediënten van Italië in 1 gerecht: aubergine en tomaten. Als variatie hebben we er een schepje romige verse ricotta op gedaan als vervanger van kaas. De moeite waard om eens te proberen.
Wat heb je nodig? (4 p)
- verse kleine tomaatjes (ongeveer 300 gr)
- scheut goede kwaliteit passata
- 2 aubergines
- vers gemalen peper, zout
- teentje knoflook
- basilicum
- verse ricotta
- Snij de aubergine in blokjes en bak deze eerst goed aan in wat olijfolie.
- Haal ze uit de pan en hou ze even apart.
- Pel de knoflook en verwarm deze in een pan met wat olijfolie.
- Snij de tomaatjes doormidden en bak deze samen met de knoflook.
- Laat ze even goed zacht worden en blus ze met de passata.
- Kruid goed met peper en zout en basilicum en laat even goed pruttelen.
- Voeg nu de aubergine weer toe en verwarm goed door.
- Doe de ricotta in een schaaltje en roer goed los met wat vers gemalen peper en zout. Je kunt er eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas door doen.
- Doe de pasta door de saus, roer goed.
- Serveer met verse basilicum en een schepje ricotta erop.