Donutbollen (bomboloni) gemaakt van zuurdesem met kaneelsuiker

Bomboloni con lievito madre

Is het een donut? euh…., nee, want er zit geen gat in. Is het een Berliner bol… euh nee, want ze zijn niet gevuld. Het zijn bomboloni ! Een combinatie van de twee. Het deeg van een donut en de vorm van een Berliner bol. In Italie is dit een veel gegeten middagsnack aan de kust in de zomer. Er komen dan gespierde mannen voorbij met bakken bomboloni die voortdurend “bombombomboloniiiiiiiii” schreeuwen. De echte Italiaanse bomboloni zijn overigens vrijwel altijd gevuld. Meestal met banketbakkersroom of, hoe kan het anders, met nutella!!

Ik heb me nu even niet gewaagd aan het vullen van de bollen. Eerlijk gezegd was ik al heel blij dat ik tot hier was gekomen. Niet omdat het zo moeilijk te maken is, maar omdat ik eerst met het deeg wilde leren werken. Het is een rijk deeg dat met aandacht gemaakt moet worden. Met rijk bedoel ik dat het niet alleen water en bloem is, maar dat er ook ei, suiker en boter doorgaat en dat vergt weer even een andere aanpak. Het is ook een deeg, dat net als pandoro en panettone op een vrij hoge temperatuur moet rijzen. Een rijskastje, of anders een oven die uitstaat met lampje aan, is daarvoor ideaal.

Let op, deze heb ik gemaakt met desem. Erg lekker en door het desem licht en luchtig. Zorg er wel voor dat je desem goed actief is voordat je begint, dus voed je desem de dagen ervoor nog eens extra. Wil je droge gist gebruiken, dan heb ik erbij gezet hoeveel gist je kunt gebruiken.

Kijk hier als je nog geen desemstarter hebt en er wel eentje wilt maken (en dat wil je…)

Bomboloni con lievito madre – Donutbollen met desem

Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: desem, kaneel
Porties: 6 bollen

Equipment

  • frituurpan of ruime pan om in te frituren

Ingrediënten

  • 100 gr tipo 00 bloem of patentbloem
  • 100 gr Manitoba bloem of anders kun je ook patent/00 bloem gebruiken
  • 75 gr actief desem of anders 2 gr droge gist
  • 30 gr gesmolten/ hele zachte boter
  • 1 ei
  • 35 gr fijne suiker
  • 80 ml melk
  • druppels vanille extract
  • snufje kaneel
  • arachide olie om in te frituren

Instructies

Deeg met desem: begin (het liefst) de dag ervoor

  • Zorg er altijd voor dat je desem goed actief is. Dus van tevoren minimaal twee keer gevoed.
  • Doe de melk bij het desem en roer voorzichtig tot de melk door het desem is opgenomen.
  • Zeef boven een mengkom de bloem. Doe de melk met het desem erbij en roer/ kneed goed. Dit gaat het beste met een machine.
  • Doe dan het ei erbij en wacht tot het is opgenomen. Voeg dan de boter, de vanille en een snufje kaneel toe. Kneed zeker 10 minuten goed door.

Het vormen van de balletjes:

  • Vorm een mooie bal en zet wat spanning op de bal door de bal naar je toe te "trekken" over het aanrechtblad. Leg de bal in een ingevette kom en dek af. Laat even een uurtje rusten.
  • Vorm nu balletjes: verdeel het deel in 6 porties en ga hetzelfde te werk als net. Rol de balletjes over het aanrechtblad en zet er spanning op door ze wat naar je toe te trekken. Leg ze in een ingevette bak en dek af met huishuisfolie.
  • Laat de balletjes rijzen op een warme plaats (ca 28 graden) tot ze zijn verdubbeld. Een oven die uit staat, maar waarvan je het lampje aandoet is een ideale omgeving om ze te laten rijzen.

Het bakken en serveren:

  • Verhit een pan met neutrale olie (arachide) tot 170 °C.
  • Bak de bomboloni goudbruin. Keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Nu kun je helemaal losgaan. wil je ze simpel met bv poedersuiker, of rol ze direct na het bakken door een mengsel van suiker en kaneel.
  • Je kunt ze ook vullen met jam, nutella of banketbakkersroom. Vul een spuitzak en maak in de zijkant een gaatje met het tuitje en spuit voorzichtig wat vulling erin.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.