Ricotta fatta in casa
Ik had dus zelf geen idee hoe verse ricotta gemaakt werd. Althans, ik had wel een idee maar het leek me wat ingewikkeld en viel bij mij onder de categorie: “dat koop je gewoon”. Ik zag op internet iets voorbij komen en het blijkt dus dat je gewoon maar twee ingrediënten nodig hebt: volle melk en wat citroensap. Hoe easy kan het zijn! Let wel, je houdt niet zo heel veel over een liter melk, dus denk niet meteen dat je daar mega veel mee kunt maken, maar op een grof stuk vers brood of door de pasta is dit enorm lekker.
Je weet het inmiddels, als je weinig ingrediënten nodig hebt, dan komt het echt aan op wat voor ingrediënten je gebruikt. Ik gebruik altijd een volvette melk. Met magere of halfvolle melk lukt het niet. Gebruik ook altijd een biologische melk. Is het niet voor de smaak, dan wel voor de dieren en de omgeving 😉
Er zijn recepten waarbij er ook wat room door de melk wordt gedaan. Dat kan uiteraard. Het resultaat is dat je dan meer ricotta krijgt dan dat je alleen melk zou gebruiken. Nu is het zo dat we melk en citroenen altijd wel in huis hebben en room niet. En ik wilde nu net laten zien dat je dus altijd wel ricotta kunt maken. Dus vandaar even geen room.
Gebruik ricotta ook eens door de tiramisu. Het wordt er echt veel luchtiger door. Of op een grof stuk brood met wat honing en noten. Zeker warm is ricotta eigenlijk nóg lekkerder. Wist je dat we trouwens een aparte pagina hebben opgedragen aan zoete gerechten met ricotta? Ook door een cake, of als vulling in plaats van slagroom is het superlekker.
Daarnaast uiteraard over de pasta. Denk eens aan een penne alla Norma en dan met wat gekruide ricotta erover. Of als vulling in de ravioli, of om je saus romig te maken…. 1001 toepassingen dus. Laat vooral eens inspireren door de vegetarische pastarecepten.
Ik heb je nu vast wel overgehaald om zelf ook eens verse ricotta te maken….aan de slag dus 😉
Zelf verse ricotta maken
Equipment
- food thermometer (optioneel)
Ingrediënten
- 1 liter volvette biologische melk
- 1/2 biologische citroen
Instructies
- Doe de melk in een pan en zet op een laag vuurtje. Hang de food thermometer erin. We gaan de melk nu tegen de kook aanbrengen, Tot zo'n 90 graden.
- Pers inmiddels de citroen uit. We gebruiken het sap van een halve citroen. Haal even door een zeefje zodat je ook echt alleen het sap hebt.
- Als de melk op temperatuur is, doe je het citroensap erbij. Roer even heel kort met een houten lepel. Zet het vuur uit en doe een deksel op de pan. Wacht nu 10 minuten.
- Doe intussen een kaasdoek of theedoek in een zeef. Je kunt de zeef voor het gemak in een grote kom hangen, zodat hij niet omvalt.
- Als je ziet dat de melk volledig is gestremd, kun je gaan afgieten door de zeef. Giet voorzichtig de pan leeg. Wat je overhoudt in het doek is je ricotta.
- Je kunt de ricotta nu zo dik/ dun maken als je zelf wilt. Laat je hem lang uitlekken en druk je al het vocht eruit, dan krijg je een hele vaste ricotta (zo maak je ook paneer). Laat je de ricotta minder lang uitlekken, dan blijft deze smeuïger. Aan jou de keuze.