Zelf ricotta maken

Ik had dus zelf geen idee hoe ricotta gemaakt werd. Althans, ik had wel een idee maar het leek me wat ingewikkeld en viel bij mij onder de categorie: “dat koop je gewoon”. Ik zag op internet iets voorbij komen en het blijkt dus dat je gewoon maar twee ingrediënten nodig hebt: volle melk en wat citroensap. Hoe easy kan het zijn! Let wel, je houdt niet zo heel veel over een liter melk, dus denk niet meteen dat je daar mega veel mee kunt maken, maar op een grof stuk vers brood of door de pasta is dit enorm lekker.

Kijk zelf hoe makkelijk het is om zelf ricotta te maken.

Wat heb je nodig? (ca 200 gr)

  • 1 liter volle verse melk (hoe vetter hoe beter)
  • sap van een halve citroen

Hoe begin je er aan?

Doe de melk in een pan en verhit deze langzaam op een laag vuurtje. Pers ondertussen de citroen uit en zeef het sap.

Als de melk tegen de kook aan is (90°C) draai je het vuur uit en doe je er 3 eetlepels citroensap en een snufje zout door. Blijf even roeren totdat de melk begint te “stremmen”. Doe een deksel op de pan en laat 10 minuten zo staan. Zet dan de pan weer op het vuur en breng de melk aan de kook. Nu zie je dat de ricotta komt bovendrijven en dat je een doorzichtige vloeistof overhoudt.

Doe een kaasdoek of een schone theedoek in een zeef boven een kom. Giet voorzichtig de gestremde melk in de zeef. Laat uitlekken en druk het eventueel iets aan zodat het vocht eruit loopt.

Wat je overhoudt is de ricotta. Heerlijk dus op een grof stuk vers brood met zelfgemaakte jam, cannoli, scones of als een extra smaakmaker over de pasta. Ik ben fan!

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.