Zelf pizzadeeg maken

Pizza ! Overal in de wereld kan je pizza eten en iedereen heeft wel een favoriet. Ik durf te zeggen dat naast de hamburger, de pizza het meeste mondiale gerecht is. Helaas verschilt de kwaliteit van de pizza erg en krijg je lang niet altijd een goede pizza op je bord. OK, smaken verschillen, maar er zijn toch enkele basisregels om een goede pizza te maken.

We beginnen met…de bodem!

Geloof het of niet, maar alleen al over het deeg zijn er talloze artikels, kookboeken en youtube filmpjes te vinden. Het kan dus blijkbaar op verschillende manieren. De meningen verschillen zelfs over de hoeveelheden gist, water, zout, olie, hoe lang je het laat rijzen, het type bloem, of je er al dan niet een beetje suiker aan toevoegt, hoe dik en waarmee je het uitrolt… Het blijkt dat de Napolitani van mening zijn dat je maar heel weinig gist moet gebruiken, maar het wel 48 uur moet laten rijzen. Sommigen zijn van mening dat je het deeg maar 2 uur hoeft te laten rijzen, maar dan wel met meer gist.

Daar heb je het dus al…

Even vooraf…

Wij gaan bij dit recept uit voor de versie met lange rijs- en rijptijd. Begin dus de dag ervoor met het maken van het deeg. Geef het voldoende tijd want door het rijpingsproces, dat in feite na het rijzen plaatsvindt, wordt het deeg veel lekkerder en beter te verteren. Je zult het verschil merken! Mocht je die tijd niet hebben of er te laat aan begonnen zijn, dan zul je meer gist moeten gebruiken om het deeg in kortere tijd te laten rijzen.

Ik moet toegeven dat ik ook niet op alle vragen antwoorden heb. Naar mijn bescheiden mening ben ik toch gekend als een goeie amateur “pizzaiolo”, maar hierbij doe ik toch ook een oproep aan jullie om te komen tot het beste resultaat.

Ingredriënten (voor 6 pizza`s)

 • 1 kg bloem type “00”. Deze is extra fijn gemalen en heeft het juiste gluten gehalte om het deeg elastisch te maken. Kan je dit niet vinden, dan kan je het beste patentbloem gebruiken.
 • Voor een kilo bloem gebruiken we ongeveer 6 gr verse gist. Dit komt ongeveer overeen met 2 gr droge gist.  
 • 60% van het gewicht van de bloem in water. In dit geval dus 6 dl. Ik gebruik lauwwarm water.
 • Een snufje zout (ongeveer 10 gr).
 • Een scheutje (eetlepel) olijfolie. (Dit is niet nodig als je in een houtoven bakt)

Hoe begin je er aan?

 1. Los de gist op in het lauwwarm water.
 2. Doe er de helft van de bloem door zodat je een soort beslag krijgt.
 3. Doe het zout erbij. 
 4. Doe de rest van de bloem erbij en kneed goed door. Dit kan met de hand of met de machine. 
 5. Laat de bal deeg nu minimaal 30 minuten rusten in een afgesloten bak. 
 6. Maar er 6 balletjes van. Reken op ongeveer 150 gr per bal. 
 7. Goed opbollen door de zijkanten strak naar onder te trekken waardoor je een gladde bol krijgt. 
 8. Leg de bolletjes in een bak en laat de bolletjes ongeveer 24 uur (max 48 uur) in de koelkast rijpen. Tussen door kun je ze nog eens opbollen. 
 9. Haal de deegballen ongeveer 2 uur voor het bakken uit de koelkast. 
 10. Nu kun je de pizzabodems gaan maken. Strooi altijd eerst wat bloem op je werkblad en spreid het deeg met je vinger (of eventueel deegrol) uit tot een mooie dunne pizza bodem.

2 antwoorden op “Zelf pizzadeeg maken”

  1. Dag Erica,
   Dat is inderdaad een belangrijke vraag en ik realiseer me dat we dat niet echt hebben uitgelegd in het verhaal.
   bij deze doe ik dus alsnog een poging:
   Het is belangrijk dat je bloem hebt dat fijne is en het juiste glutengehalte (voor de elasticiteit) bevat. Type “OO” zegt eigenlijk alleen iets over de malingsgraad. Het is dus het meest fijne bloem dat er is. Ik denk dat dat in Nederland overeenkomt met de patentbloem. Anders kan je ook broodmeel gebruiken. Als er speciaal “pizzabloem” is te verkrijgen, is dat ook nog te proberen. Dat heeft dan wellicht ook al de juiste fijnheid en glutengehalte. In Italiaanse speciaalzaken kan je het krijgen, maar daar betaal je wellicht veel voor.
   Verse gist kan je in Belgie gewoon in de supermarkt kopen, in het koelvak. (vaak even vragen anders zoek je je suf). In Nederland kan je het proberen bij de Turkse bakker, de ecowinkel, maar ook bij de Sligro hebben ze het. Mocht het echt niet te vinden zijn, dan kan je droge gist gebruiken. Dan gebruik je 1 zakje per 1 kilo bloem.

   Ik hoop dat je iets mee kunt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.