Het bakken van de pizza

OK, we hebben nu het deeg gemaakt, de saus gemaakt en het beleg voorbereid. We kunnen nu eindelijk gaan bakken! Tja, ook hier valt best wel wat over te zeggen. De ene oven is absoluut de andere oven niet…Traditioneel worden de pizza`s in een houtoven gebakken, maar ik kan me voorstellen dat je die niet thuis hebt staan, dus geven we ook wat tips voor het bakken in een gewone oven.

Bakken in een houtoven:

Wij bakken de pizza in een houtoven. Het voordeel hiervan is dat het snel gaat, de bodem goed krokant wordt, zonder dat de bovenkant uitdroogt en uiteraard geeft de houtoven die typische smaak aan de pizza. 

Het hout stook je een beetje aan de zijkant en zodra de oven heet genoeg is, ongeveer tot 350 (max 400) °C, dan kan de pizza erin. Om ervoor te zorgen dat je pizza goed op de spatel krijgt, kun je het beste wat semolina gebruiken. Dit is iets grover en verbrandt ook minder snel in de oven. Gebruik ook niet teveel saus en natte ingrediënten, want dat zorgt er allemaal voor dat de bodem te nat wordt.

Bakken in een elektrische oven:

Toevallig geen houtoven in de buurt? Geen probleem, dan hebben we altijd nog de gewone conventionele oven. Het nadeel is uiteraard dat de oven lang niet zo heet wordt, waardoor het wat langer duurt.

Er zijn voor een gewone oven, en zelfs voor de BBQ ook speciale stenen te koop, waarop je de pizza kunt bakken. Die geven niet die speciale smaak als bij een houtoven, maar het voordeel is dat de steen heel heet kan worden en de bodem dus beter gebakken wordt. De oven moet hoe dan ook op de hoogste stand. De meeste ovens halen niet meer dan 250- 270°C. Het duurt dus iets langer. Anders maak je de pizza gewoon op een bakblik of pizzavorm. Dat gaat ook prima. Maak de pizza direct in de vorm, die je eerste even met olie invet.

Succes met het bakken en we hopen je hiermee wat meer handvatten te hebben gegeven voor het maken van de perfecte pizza! Buon appetito!

Check hier nog even:

3 antwoorden op “Het bakken van de pizza”

 1. Hi! Twee vraagjes:
  – het recept geeft aan 4 porties, maar je maakt 6 bollen deeg. Is het dan toch een recept voor 6 pizza’s?
  – hoelang moeten de pizza’s ongeveer in een elektrische oven (op 250’ C) ?

  Ik ga het recept woensdag uitproberen! Heeel erg benieuwd!

  1. hoi Joyce,
   Klopt, maar de pizza`s zijn niet heel erg groot. Dus met 4 pizza`s kon je met vier personen net wel eens tekort komen. Vandaar 6 pizza`s voor 4 personen 😉
   Heel veel succes en ik ben benieuwd!
   De tijd voor in de oven hangt echt heel erg van je oven af. Het kan zeker 10 minuten duren. Na de eerste weet je het vaak ongeveer. de randjes mogen wat kleuren en de kaas gesmolten en goudbruin.
   groetjes van Pauline en Pasqualino.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.