Pesto van broccoli en walnoten

Er is hoop voor iedereen die broccoli eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt (inclusief mezelf) !!!  Dit is een gezond en lekker recept, dat zelfs tot een van de favoriete recepten van onze dochter behoort. Deze keer heb ik het gemaakt met walnoten, maar met pijnboom pitten kan het ook. Lekker met volkoren pasta! Wil je er toch iets van vlees aan toevoegen, doe er dan uitgebakken spekjes over, of serveer met gebakken Italiaanse worstjes. 

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 4 personen)

 • 2 stronken broccoli (we gebruiken er alles van!)
 • paar blaadjes basilicum
 • teentje knoflook
 • stukje parmezaanse kaas
 • stuk of 8 walnoten
 • 2 gedroogde tomaatjes uit pot (op olie)
 • peper, zout
 • pikante chilipeper (gedroogd of vers)
 • citroensap

Hoe begin je er aan?

 1. Maak de broccoli schoon en goed wassen. Hou wat kleine roosjes apart, die gaan we later gebruiken. Snij ook de stam in kleine stukjes, die koken we gewoon mee!
 2. Doe de broccoli (behalve de roosjes die je apart hebt gehouden) in een grote pan en breng aan de kook. Laat de broccoli koken tot die net gaar is. Afgieten, maar het KOOKVOCHT OPVANGEN! Die gebruiken we voor het verdunnen van de pesto en daar gaan we later ook de pasta in koken.
 3. Ondertussen maak ik wat knoflookolie, zoals beschreven in de kooktips.
 4. Terwijl de broccoli kookt, maal je in een keukenmachine de noten, samen met een stukje parmezaanse kaas. Dit hoeft niet veel kaas te zijn, je kunt altijd nog kaas toevoegen later. Het mengsel even uit de keukenmachine halen.
 5. Maal in de keukenmachine de broccoli fijn met wat kookvocht, totdat je de juiste dikte hebt.
 6. Voeg een flinke scheut van de knoflookolie, de basilicum en gedroogde tomaatjes toe. Dan gaat het noten/kaas mengsel erbij. Even goed mengen.
 7. Op smaak brengen met citroensap, pikante peper, peper en zout. Het mag best goed gekruid worden, omdat de broccoli zelf vrij flauw van smaak is en de pasta de smaak later nog wat afzwakt.
 8. Kook de pasta in het kookvocht van de broccoli.
 9. In een grote roerbakpan de overige kleine broccoli roosjes roerbakken. Ze mogen nog wat beetgaar zijn. Daarna de broccoli pesto toevoegen en nog eens goed mee opwarmen.
 10. De pasta bij de pesto doen. Even proeven of er nu nog wat zout, peper en/ of geraspte kaas over moet.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.