Spaghetti aglio, olio met pikante peper

Spaghetti aglio olio e peperoncino

De meest simpele gerechten (zoals deze spaghetti aglio olio en peperoncino) zijn vaak het moeilijkst om te maken. Waarom? Juist omdat er zo weinig ingrediënten in gaan, komt het aan op de kwaliteit van de ingrediënten en de juiste gaartijd. Elke fout of slecht product proef je meteen en er is geen saus of room om dit te compenseren. Voor dit gerecht moet de spaghetti echt al dente zijn en vooral niet te gaar. Daarvoor hebben we een trucje dat we in de beschrijving hebben vermeld. Als je dit eenmaal door hebt, dan is dit een perfecte basis voor vele andere pasta gerechten. Dan is het zelfs een van de makkelijkste gerechten om te maken. Ah ja en had ik al gezegd dat dit één van de lekkerste pasta`s is?

Gebruik ook een goede en smaakvolle olijfolie. Geen gewone om in te bakken, maar een extra vergine.

Wil je wat variatie, voeg dan verse kruiden, of halfdroge tomaatjes of stukje zoete puntpaprika toe.

Bij dit gerecht komt het aan op de kooktijd van de spaghetti. Die moet absoluut al dente zijn en niet te gaar. Zorg dat al het andere klaar is, zodat je je alleen nog maar daarop hoeft te concentreren. Voor een perfecte “spaghetti al dente” halen we de spaghetti er halverwege de kooktijd uit en doen we die al bij de olijfolie. Door kookvocht toe te voegen wordt de saus romig en gaart de spaghetti verder. Je hoeft op die manier ook geen grote hoeveelheden olijfolie toe te voegen. En gebruik alleen kwaliteitsingrediënten. Dus ook een spaghetti van een goede kwaliteit. Wij hebben hier die van Molisana gebruikt. De Cecco kan ook.

Spaghetti aglio olio met pikante peper

Spaghetti aglio olio e peperoncino
Bij dit gerecht komt het aan op de kooktijd van de spaghetti. Die moet absoluut al dente zijn en niet te gaar. Zorg dat al het andere klaar is, zodat je je alleen nog maar daarop hoeft te concentreren. Voor een perfecte "spaghetti al dente" halen we de spaghetti er halverwege de kooktijd uit en doen we die al bij de olijfolie. Door kookvocht toe te voegen wordt de saus romig en gaart de spaghetti verder. Je hoeft op die manier ook geen grote hoeveelheden olijfolie toe te voegen. En gebruik alleen kwaliteitsingrediënten. Dus ook een spaghetti van een goede kwaliteit. Wij hebben hier die van Molisana gebruikt. De Cecco kan ook.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chilipeper, knoflook, olijfolie, peterselie
Porties: 4

Ingrediënten

 • 400-450 gr spaghetti Molisana of de Cecco
 • 2 teentjes knoflook
 • extra vergine olijfolie
 • paar takjes peterselie
 • stukje pikante chilipeper

Instructies

 • Zet een grote pan met water op voor de spaghetti. Hou als richtlijn minimaal 1 liter per 100 gram pasta. Als het water kookt een flinke eetlepel zout erin doen. Ruim zout water zorgt ervoor dat je pasta nooit gaat plakken. Olie toevoegen na het koken is ook onzin. Giet je pasta ook nooit helemaal af, maar schep de pasta uit de pan, zodat je altijd kookvocht hebt om je saus te verrijken en/of je pasta verder te laten garen in de saus.
 • Pel de look en plet even met een mes. Prik de knoflook aan een vork. Zelf snijden we de look niet fijn en persen ze ook niet. De reden hiervoor is, dat we niet graag op stukken knoflook kauwen en ook de kans op aanbranden van de look is groot. Die wordt dan heel bitter en dan is je gerecht verpest. We halen de knoflook dus door de warme olie en dat geeft nét genoeg smaak af.
 • Snij het chilipepertje heel fijn.
 • Doe in een royale lage pan (de pasta moet er straks bij kunnen) een flinke scheut olijfolie. Iets van 6 eetlepels. Laat deze warm worden, maar niet te heet. Haal nu de vork met de knoflook goed door de pan. Zodat de smaak overal komt.
 • Voeg ook de chilipeper toe.
 • Zet nu het vuur even uit en laat de knoflook erin liggen. De smaken van de knoflook en de chilipeper kunnen nu optimaal in de olie trekken.
 • Als het water kookt gaat de pasta erin. Zet de timer halverwege de kooktijd die op de verpakking staat.
 • Als de timer gaat haal je de knoflook uit de olie en zet je het vuur weer aan. Haal de pasta uit de pan en doe die bij de olie. Gooi het kookvocht dus niet weg!!!
 • Voeg nu elke keer een schep kookvocht toe en laat de spaghetti verder garen. Op deze manier geeft de pasta veel zetmeel af en wordt de saus romig en heel smaakvol. Doe dit totdat de spaghetti al dente is.
 • Hak de peterselie fijn en voeg deze toe.
 • Voeg als laatste nog een flinke scheut extra vergine olijfolie toe.
 • Dat is het! Kaas is zelfs niet nodig 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.