Gehaktballetjes met aubergine in tomatensaus

Polpette con melanzane in sugo di pomodoro

Spaghetti meatballs, maar dan anders…. De gehaktballetjes zijn deels gemaakt met aubergine en vervolgens in een tomatensaus gegaard. Waarom? Omdat je daar een geweldig lekkere en zachte structuur van krijgt. Daar waar gehakt de neiging heeft wat droog te worden, blijven gehaktballetjes met met aubergine heerlijk sappig. We hebben ze hier geserveerd met spaghetti, waardoor er toch een heel klassiek gerecht ontstaat. Maar je kunt ze ook met rijst of brood serveren. Zoals de gehaktballetjes hier geserveerd zijn, zul je ze niet vaak geserveerd krijgen in Italië. Een echte klassieke wijze van serveren is dat de saus met de pasta wordt gegeten. De gehaktballetjes zelf eet men als secondo met een salade en wat patate al forno. Omdat wij dagelijks niet drie gangen eten, gaan ze in het dagelijks leven gewoon over de pasta. Heerlijk toch? Wil je de balletjes toch liever van 100% vlees, kijk dan hier voor het recept.

Gehaktballetjes met aubergine in tomatensaus

Polpette con melanzane in sugo di pomodoro
We geven hier alleen het recept voor de gehaktballetjes. Eet het lekker met spaghetti of tagliatelle, maar ook met rijst of een stuk grof brood is het ook heerlijk. Of serveer de gehaktballetjes eens bij de antipasti. Succes verzekerd!!!
En weet je wat he leukste is? we gebruiken voor dit gerecht alleen het binnenste van de aubergine. AMs je de aubergine voorzichtig uitholt, kun je deze vullen met het gehaktmengsel en serveren met de tomatensaus. Heb je zomaar 2 gerechten in 1!
Gang: Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, gehakt
Porties: 4

Ingrediënten

Gehaktballetjes:

  • 1 kilo kalfs/varkensgehakt (50-50%)
  • 1 grote aubergine
  • 1 klein sjalotje
  • 3 teentjes knoflook (2 voor de aubergine, 1 voor de balletjes)
  • verse kruiden: 1 takje tijm, 3 takjes peterselie
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 1 stukje verse chilipeper
  • peper, zout
  • 2 takjes rozemarijn

Tomatensaus:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 fles passata
  • peper, zout, olijfolie
  • scheutje rode of witte wijn of sherry (om te blussen)

Instructies

Gehaktballetjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  • Halveer de aubergine. Kerf het vruchtvlees in met een mes en stop en wat stukjes knoflook en takjes rozemarijn in.
  • Klap de twee helften weer op elkaar en pak de aubergine in aluminium folie.
  • Pof de aubergine in de oven tot hij helemaal gaar is. Dit kan wel een half uur duren. Check even of het vruchtvlees helemaal zacht is.
  • Laat de aubergine afkoelen. Haal nu het vruchtvlees eruit en probeer hierbij de schil heel te houden. Die kun je dus mooi gebruiken om op te vullen met het gehaktmengsel.
  • Knijp het vruchtvlees uit, zodat er geen vocht meer in zit.
  • Snij de knoflook fijn. Hak de blaadjes van de peterselie en de tijm fijn. Hak ook het sjalotje en de chilipeper heel fijn.
  • Doe het gehakt in een grote kom. Doe de alles wat je hierboven hebt fijngesneden erbij. Doe ook de afgekoelde (!) aubergine erbij. Doe het ei en de paneermeel erbij. Nu goed mengen met koude, natte handen. Je moet nu een mooie consistentie hebben waar je balletjes van kunt draaien. Is het te vochtig? Voeg dan nog wat paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Als je wilt weten of het gehakt voldoende gekruid is, kun je een klein stukje uitbakken in een pan en dat alvast proeven.
  • Draai mooie balletjes van het gehakt.
  • Verhit in een hapjespan een klont boter met wat olijfolie. Wacht tot het vet goed heet is.
  • Bak de balletjes aan en zorg ervoor dat ze mooi bruin zijn aan elke kant. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, wel mooi bruin.
  • Haal de balletjes uit de pan. Gooi het aanbaksel niet weg! We gaan nu verder met de saus…

De tomatensaus:

  • Gebruik dus dezelfde pan als waar je de balletjes in hebt gebakken. Snij het sjalotje en de knoflook fijn en bak dit aan in het vet van de gehaktballetjes. Dit mag op hoog vuur.
  • Blus met een scheutje witte of rode wijn of sherry.
  • Voeg nu de tomaten passata toe. Laat even pruttelen.
  • Doe nu de balletjes erbij en laat ze hierin garen. Geef ze de tijd, want hoe langer de balletjes in de saus liggen, hoe lekkerder de saus wordt.
  • Breng om deze reden de saus pas later op smaak met peper en zout. Er trekt nog veel smaak van de balletjes in de saus.
  • Serveer met een lekkere spaghetti of serveer ze met brood als een antipasto.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.