Orecchiette met een sausje van zoete kleine tomaatjes

Orecchiette ai pomodorini freschi

Orecchiette met zoete tomaatjes. Mij kun je niet blijer maken dan met zulke eenvoudige gerechten. Natuurlijk kun je de orechiette vers maken, dan is het helemaal next level, maar anders gebruik je gedroogde orechiette. Als je de orecchiette zelf maakt, hou er dan wel rekening mee dat het best wat tijd kost en ook de vorm onder de knie krijgen kost even tijd. Maar je geduld wordt beloond. Ik raad dus wel aan om de verse orechiette eerst voor een wat kleiner gezelschap te maken en niet meteen voor 10 personen … thank me later ;).

Even over de vorm, want die hebben dus een typische vorm met een ruwe achterkant. Dat ontstaat door een stukje deeg met een kartelmes over je houten werkblad “te trekken”. Vervolgens keer je het vormpje om en dan heb je een soort oortje. Dat is dan ook precies de letterlijke vertaling van orechiette.

Traditioneel komt de orechiette uit Puglia en om precies te zijn uit de straten van Bari, waar de nonne dag in dag uit verse orechiette maken en deze in de zon laten drogen. Een typisch gerecht is de orecchiette con cime di rapa, maar probeer eerst eens deze orechiette met zoete tomaatjes.

Je kunt hiervoor dus kleine kerstomaatjes gebruiken. Kun je datterini krijgen? Neem die dan, die zijn nog beter en zoeter. Door de tomaatjes eerst in de oven te roosteren worden ze overigens nog zoeter. Maak het verder niet te gek. Gewoon wat verse kruiden, een goede olijfolie, basilicum en eventueel wat pecorino of parmigiana en je bent er. Top!!

En voor het koken van de orecchiette volg je natuurlijk eerst deze tips. Want hoe eenvoudiger het recept en hoe minder ingrediƫnten, des te nauwer komt het aan op de kwaliteit van de ingrediƫnten en het koken van de pasta.

Orecchiette met zoete tomaatjes

Een heerlijk eenvoudige pasta met een lekkere bite. Maak de orecchiette zelf ook gebruik een goede kwaliteit droge pasta. Voor de tomaatjes is het lekker om ze eerst even een te roosteren/ drogen tot ze halfdroog zijn. Dan hebben ze extra veel smaak. Dit kun je uiteraard al een dag van tevoren doen, of in de ochtend. Verder heb je voor dit gerecht niet veel nodig. Een lekkere olijfolie, wat pecorino of parmigiano en wat basilicum. De eenvoud siert dit gerecht.
Gang: Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, olijfolie, pecorino, tomaatjes
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 400 gr orecchiette (droog, voor vers heb je meer nodig)
  • 400 gr kleine tomaatjes (datterini, kerstomaatjes)
  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel oregano
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 2 teentjes knoflook (gepeld)
  • pecorino

Instructies

  • Verwarm de oven voor op hetelucht stand 100 graden.
  • Halveer de tomaatjes en leg ze met de bolle kant op de bakplaat. Strooi er een eetlepel oregano over en leg de teentjes look ertussen. Giet er een flinke scheut olijfolie over en schuif de bakplaat in de oven.
  • Laat de tomaatjes ongeveer 3-4 uur drogen. Je kunt dit dus al een dag ervoor maken of de ochtend zelf. Heb je deze tijd niet? Gebruik dan zoete tomaatjes en sla deze stap over. Dan werk je verder met verse zoete tomaatjes.
  • Zet een grote pan met water op voor de pasta. Als het water kookt die je er ruim zout in. Wacht met de pasta tot de saus bijna klaar is.
  • Verwarm een lage pan en doe daar de (halfdroge) tomaatjes in. Doe de kruiden, olijfolie en knoflook ook bij. Alles dus. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe. Laat de tomaatjes even stoven. Breng op smaak met vers gemalen peper en zout.
  • Kook de orecchiette volgens de gebruiksaanwijzing. Schep de pasta bij de tomaatjes en hussel goed.
  • Serveer met een scheutje olijfolie, wat verse basilicum en pecorino.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.