Tagliatelle met groene asperges, doperwtjes en rauwe ham

Tagliatelle con asparagi, piselli e prosciutto crudo.

Een gerecht waar twee van mijn favoriete groenten in voor komen: verse doperwtjes en groene asperges. Eigenlijk vind ik alle lentegroenten heerlijk en ik kijk hier dus echt uit aan het einde van de winter, als we alle soorten kool wel zo`n beetje geprobeerd hebben. Groene asperges vind ik persoonlijk nog wat lekkerder en veelzijdiger dan de witte, maar dat komt misschien ook wel omdat de witte hier gewoon niet zo veel te krijgen zijn. Groene asperges daarentegen vind je hier in overvloed en zijn zeer goedkoop. Daar komt nog eens bij dat ze gewoon makkelijk zijn. schillen hoeft niet en het volstaat gewoon om even het achterste stukje eraf te breken. Daar waar het uiteinde breekt, dat is het stukje dat houtig is en er dus gewoon af kan.

Hier gebruiken we verse doperwtjes, maar geen zorgen als je die niet hebt. Wij hebben standaard een zak met diepvriesdoperwten in de vriezer liggen en die smaken ook prima. Gebruik je verse doperwtjes? Dan moet je ze wel eerst even blancheren, omdat ze anders erg hard blijven.

De basis is eigenlijk heel eenvoudig: olie, wat boter, een uitje en verse kruiden en geraspte schil van een citroen. En hiermee kun je dus eindeloos variëren. Denk eens aan dubbel gepelde tuinboontjes in plaats van doperwtjes, of peultjes in plaats van asperges, of witte asperges in plaats van groene asperges.Of wat denk je van witte vis of scampi of burrata in plaats van rauwe ham. Zorg dus altijd voor een goede basis en daar kun je eindeloos mee vooruit. Dit gerecht kan dus ook prima gemaakt worden als een vegetarische variant.

En voor het koken van de pasta… je weet het he?

Tagliatelle met groene asperges, doperwtjes en rauwe ham

Een heerlijk lente gerecht. varieer ook vooral eens met dubbel gedopte tuinboontjes in plaats van doperwten of met peultjes in plaats van groene asperges.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: doperwten, groene asperges, rauwe ham
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gr groene asperges
  • 200 gr doperwten (liefst vers, maar mag ook diepvries. indien vers, dan gewogen zonder de peul)
  • 6 plakjes rauwe ham (parma ham bijvoorbeeld)
  • 1 klein uitje
  • boter
  • olijfolie
  • peper, zout, beetje bouillonpoeder
  • verse kruiden (2 blaadjes verse munt, 1 takje verse oregano, basilicum naar behoefte)
  • eventueel parmezaanse kaas of pecorino voor de afwerking
  • schil van een biologische citroen
  • 400 gr tagliatelle

Instructies

  • Zet een grote pan met ruim water op voor de pasta. (1 liter per 100 gr pasta)
  • Maak de groenten schoon: dop de erwtjes, snij de groene asperges in dunne schuine stukjes en snipper het uitje heel fijn (Hoe fijner hoe beter). Scheur de kruiden in stukjes (niet snijden).
  • Snij de rauwe ham in reepjes. Bewaar voor het laatst.
  • Gebruik je verse doperwten? Blancheer deze dan eerst even zodat ze niet meer zo hard zijn. Gebruik je diepvries, dan kun je wachten tot het laatste moment.
  • Doe in een grote koekenpan of hapjespan een flinke scheut olijfolie en een klont boter. Laat warm worden, maar zeker niet te heet.
  • Doe het uitje in de pan en voeg de oregano toe. Voeg wat vers gemalen peper toe. Laat het uitje glazig worden.
  • Voeg wat kookvocht toe en roer tot een wat creme achtige massa.
  • Voeg de aspergestukjes toe.
  • Als het water voor de pasta kookt, dan is dit het moment om de tagliatelle in de pan te doen. Uiteraard in kokend water met een flinke schep zout.
  • Voeg nu de doperwtjes toe en de verse munt.
  • Rasp er wat schil van een biologische citroen over. Breng op smaak met peper en zout of bouillonpoeder. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
  • Kook de pasta altijd 1-2 minuutjes korter dan de aangegeven kooktijd. Het is beter om deze even te laten meekoken in de saus. Zo wet je zeker dat de pasta al dente op je bord ligt. Schep de tagliatelle in de pan met de saus en hussel goed om.
  • Serveer met de rauwe ham, basilicum en eventueel wat geraspte pecorino. Vergeet vooral niet om nog een scheutje olijfolie over de pasta te doen voor et serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept