Orecchiette met “cime di rapa” (raapsteeltjes) en pikante peper

Orecchiette con cime di rapa e peperoncino

Cime di rapa. Een echt streekproduct uit de Puglia, maar op zich wel door heel Italië te verkrijgen. Letterlijk betekent het “de toppen van de raap”. De bloemknoppen dus. En die zien er weer een beetje uit als kleine broccoli roosjes. Maar vergis je niet, de smaak is totaal anders. Cime di rapa zijn bitter. Verder is het vooral heel veel blad. Er is ook geen knol te bekennen, dus het heeft niets te maken met rapen die wij kennen. Het is echt een bladgroente.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze echt heb moeten leren eten, maar goed klaargemaakt is het geweldig lekker en super gezond door het hoge ijzergehalte. Ik krijg vaak de vraag waar je ze in Nederland en België kunt kopen of waar je ze door kunt vervangen. Dat is een lastige. Het makkelijkste is nog om zaadjes te bestellen via internet en ze einde van de zomer te zaaien. Je wacht dan tot de bloemknopjes tevoorschijn komen. Daarna kun je ze oogsten.

Maar niet iedereen heeft een moestuin of de tijd en of zin om hier zelf mee aan de slag te gaan. In dat geval is de smaak nog het meeste te vergelijken met raapsteeltjes. Voor het visuele effect zou je er nog kleine broccoli roosjes of bimi door kunnen doen, maar dat hoeft zeker niet. Wij koken de orecchiette en de cime di rapa altijd op hetzelfde moment in dezelfde pan. Daardoor krijgt de pasta zelf ook al een lekkere smaak.

Wil je helemaal ” all the way gaan”? kijk dan hier voor de werkwijze om zelf orecchiette te maken.

Of heb je liever wat vlees door je pasta? Dan kun je dit gerecht perfect maken met venkelworst .

Orecchiette met “cime di rapa” (raapsteeltjes) en pikante peper

Cime di rapa zijn in Nederland en Belgie moeilijk (of zelfs niet) te krijgen. In dat geval is de smaak nog het meeste te vergelijken met raapsteeltjes. Voor het visuele effect zou je er nog kleine broccoli roosjes of bimi door kunnen doen, maar dat hoeft zeker niet. Wij koken de orecchiette en de cime di rapa altijd op hetzelfde moment in dezelfde pan. Daardoor krijgt de pasta zelf ook al een lekkere smaak.
Dit is de vegetarische variant, maar ook heerlijk met uitgebakken stukjes pancetta of guanciale, venkelworst of ansjovis.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chilipeper, cime di rapa, orecchiette, raapsteeltjes

Ingrediënten

 • 400 gr cime di rapa of raapsteeltjes (dan wellicht iets minder nodig want die hebben minder dikke/zware steeltjes. Neem in dat geval de hoeveelheid die je zou nemen als je spinazie zou nemen).
 • 400 gr orecchiette
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 1 klein sjalotje
 • pikant chili pepertje
 • voor de liefhebbers: 2 ansjovisfiletjes
 • olijfolie
 • vers gemalen peper/ zout

Instructies

 • Maak de cime di rapa schoon door het onderste stukje van de stelen af te snijden en de lelijke bladeren weg te halen. In principe kun je verder alles van de groente eten. Snij in grove stukken.
 • Breng een grote pot water aan de kook. Als het water kookt dan doe je er een flinke snuf zout in.
 • Snipper het uitje, de knoflook en de chilipeper heel fijn. De hoeveelheid chilipeper is echt naar smaak en afhankelijk van hoe pikant je pepertjes zijn. Lastig dus om daar een hoeveelheid aan te plakken.
 • Doe een flinke scheut olijfolie in een lage pan. Laat even warm worden, maar niet te heet. Doe de fijngesneden ui, look en peper bij en laat zachtjes stoven tot het helemaal zacht is. Hou je van ansjovis, dan is dit het moment om ook de ansjovis erbij te doen. Laat smelten.
 • Doe nu de orecchiette in het water en doe de cime di rapa er ook bij. Door ze samen te koken krijgt de pasta extra veel smaak. Ze hebben bij mij ongeveer dezelfde kooktijd (10 minuten). Als je raapsteeltjes neemt, dan zal de kooktijd minder lang zijn (ca 5-6 minuten). Afhankelijk van je groente en de kooktijd van je pasta kun je dit dus timen. We gaan de pasta niet afgieten maar eruit scheppen. Het kookvocht bewaren we.
 • Als de orecchiette en cime di rapa klaar zijn, dan schep je alles met een zeef of schuimspaan in de pan met het uimengsel. Nog even goed mengen en op smaak brengen met peper, zout en olijfolie.
 • Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Laat het ons vooral weten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.