Spaghetti al limone: de ultieme zomerpasta.

Spaghetti al limone

Spaghetti al limone behoort tot één van mijn favoriete pasta’s. Waarom? Ik denk vanwege de eenvoud. Daardoor proef je de smaken optimaal. Heerlijk fris, maar toch niet zuur. En heerlijk romig, maar dan zonder room. Het geheim zit ‘m vooral in het feit dat je niet het sap, maar de schil gebruikt. De schil van de citroen is namelijk heel aromatisch, het sap zuur. En we juist de heerlijke geur en smaak en geen zure pasta. Verder komt het koken van de pasta heel nauw. We hebben al eens uitgelegd waar je op moet letten bij het koken van pasta, maar bij dit gerecht komt dat extra nauw. We halen de pasta halverwege de kooktijd al uit het water en scheppen deze bij de citroenolie. Door er dan telkens wat kookvocht bij de doen en te laten absorberen wordt de pasta perfect al dente en ook nog eens lekker romig. Maar dan zonder room. Pasta laat namelijk tijdens het koken zetmeel los. Normaal komt dit in je kookwater terecht, maar doordat we de spaghetti er al vroeg uithalen, komt het zetmeel in je saus. Dit zorgt voor een heerlijke romige binding. Zoals we ook doen bij de spaghetti aglio e olio.

Werk de spaghetti af met wat pecorino. Dat past er perfect bij.

Je kunt deze pasta ook perfect gebruiken als een basis voor spaghetti met scampi of met vis. Uiteraard laat je de kaas dan achterwege ;).

Spaghetti al limone

Een heerlijke zomerse spaghetti! Romig zonder room toe te voegen en fris zonder zuur te zijn.
We halen de pasta halverwege de kooktijd al uit het water en scheppen deze bij de citroenolie. Door er dan telkens wat kookvocht bij de doen en te laten absorberen wordt de pasta perfect al dente en ook nog eens lekker romig. Maar dan zonder room. Pasta laat namelijk tijdens het koken zetmeel los. Normaal komt dit in je kookwater terecht, maar doordat we de spaghetti er al vroeg uithalen, komt het zetmeel in je saus. Dit zorgt voor een heerlijke romige binding. Zoals we ook doen bij de spaghetti aglio e olio.
Werk de spaghetti af met wat pecorino. Dat past er perfect bij.
Je kunt deze pasta ook perfect gebruiken als een basis voor spaghetti met scampi of met vis. Uiteraard laat je de kaas dan achterwege ;).
Tip: Maak de citroenolie al wat langer van tevoren. Dan trekken de smaken goed in en is het eindresultaat nog lekkerder.
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroen, olijfolie, pasta, pecorino
Porties: 4

Ingrediënten

 • 400 gr spaghetti
 • 50 ml olijfolie
 • 1 biologische citroen
 • pecorino
 • vers gemalen peper, zout

Instructies

 • Doe een flinke scheut olijfolie in een grote lage pan, waar straks ook de spaghetti bij kan. Zet op een laag vuurtje.
 • Rasp de schil van de citroen erbij. Rasp hierbij zo min mogelijk van het witte gedeelte mee. Dat maakt het bitter. Doe van de halve citroen het sap erbij. Niet teveel want sap zorgt voor zuurte en de schil voor het aroma.
 • Voeg wat vers gemalen peper toe. Laat nu op een zacht vuurtje warm worden. Je kunt dit mengsel al ruim van tevoren maken.
 • Zet een grote pan water op en breng aan de kook. (1 liter water op 100 gr pasta). Als het water kookt voeg je flink wat zou toe.
 • Als het water kookt voeg je de spaghetti toe. Zet de timer op de helft van de kooktijd.
 • Voeg ondertussen een schepje kookvocht bij de citroenolie en roer goed. Je krijgt nu al een soort zachte emulsie.
 • Zodra de helft van de kooktijd is verstreken, schep je de spaghetti bij de citroenolie.
 • Voeg nu elke keer wat kookvocht toe en roer. Dit lijkt een beetje op de manier waarop je ook risotto maakt. Het heet ook "risotteren". Ga hiermee door tot de spaghetti beetgaar is en mooi romig.
 • Serveer direct en doe er nog wat goede olijfolie over en rasp er naar wens pecorino over.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.