Ga terug

Orecchiette met zoete tomaatjes

Een heerlijk eenvoudige pasta met een lekkere bite. Maak de orecchiette zelf ook gebruik een goede kwaliteit droge pasta. Voor de tomaatjes is het lekker om ze eerst even een te roosteren/ drogen tot ze halfdroog zijn. Dan hebben ze extra veel smaak. Dit kun je uiteraard al een dag van tevoren doen, of in de ochtend. Verder heb je voor dit gerecht niet veel nodig. Een lekkere olijfolie, wat pecorino of parmigiano en wat basilicum. De eenvoud siert dit gerecht.
Gang: Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, olijfolie, pecorino, tomaatjes
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 400 gr orecchiette (droog, voor vers heb je meer nodig)
  • 400 gr kleine tomaatjes (datterini, kerstomaatjes)
  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel oregano
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 2 teentjes knoflook (gepeld)
  • pecorino

Instructies

  • Verwarm de oven voor op hetelucht stand 100 graden.
  • Halveer de tomaatjes en leg ze met de bolle kant op de bakplaat. Strooi er een eetlepel oregano over en leg de teentjes look ertussen. Giet er een flinke scheut olijfolie over en schuif de bakplaat in de oven.
  • Laat de tomaatjes ongeveer 3-4 uur drogen. Je kunt dit dus al een dag ervoor maken of de ochtend zelf. Heb je deze tijd niet? Gebruik dan zoete tomaatjes en sla deze stap over. Dan werk je verder met verse zoete tomaatjes.
  • Zet een grote pan met water op voor de pasta. Als het water kookt die je er ruim zout in. Wacht met de pasta tot de saus bijna klaar is.
  • Verwarm een lage pan en doe daar de (halfdroge) tomaatjes in. Doe de kruiden, olijfolie en knoflook ook bij. Alles dus. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe. Laat de tomaatjes even stoven. Breng op smaak met vers gemalen peper en zout.
  • Kook de orecchiette volgens de gebruiksaanwijzing. Schep de pasta bij de tomaatjes en hussel goed.
  • Serveer met een scheutje olijfolie, wat verse basilicum en pecorino.