Gelato al caffè
We voegen weer een nieuwe smaak toe: koffie-ijs. We hebben al twee sorbetto varianten online staan, namelijk de sorbetto van aardbei/balsamico/roze peper en de sorbetto van extra pure 74% chocolade. Neem zeker eens een kijkje als je net als ik een sorbetto freak bent. Echt hele lekkere en speciale smaken. Ben je meer van de creamy smaken? Dan is er uiteraard de gewone, maar werkelijk zalige roomijs met echte vanille. Daar voegen we dan nu de koffie-ijs met échte koffie aan toe. Dus geen oploskoffie, maar echte sterke espresso. Dat kán gewoon niet verkeerd zijn toch? Ik had zelf geen room in huis en kon niet wachten met het maken van dit ijs, dus ik heb volle melk gebruikt en dat gaat echt heel goed. Dus, zet de ijsmachine maar koud!!
Koffie-ijs van volle melk en échte koffie
Equipment
- ijsmachine
- voedsel thermometer
Ingrediënten
- 600 ml volle melk
- 2 eidooiers
- 100 gr fijne suiker
- 2 kopjes extra sterke espresso koffie
Instructies
- Zet de espresso en zorg dat ze goed sterk zijn.
- Zet de melk op een zacht vuurtje en doe de helft van de suiker erbij. Zorg ervoor dat de suiker is gesmolten.
- Klop ondertussen de dooiers schuimig met de andere helft van de suiker.
- Doe nu een scheut melk bij het eiermengsel en meng goed. Doe nu het eiermengsel bij de warme melk. Doe nooit meteen de eieren bij de warme melk, want dan stolt het ei. Even langzaam aan de temperatuur laten wennen dus.
- Zet terug op het vuur. Zorg dat het mengsel in ieder geval de 80 graden haalt en laat het even op deze temperatuur. Dus niet koken, maar heet genoeg om salmonella te voorkomen.
- Doe de koffie bij het mengsel. Roer goed.
- Laat eerste even buiten de koeling afkoelen en zet het daarna een paar uur goed koud in de koelkast.
- Draai het ijs in je ijsmachine.
- Lekker met stukjes chocolade of verkruimelde krokante amaretti koekjes erover.
Heb het recept nog niet geprobeerd, maar wil dat zeker wel gaan doen. Alleen, wat gebeurd er met de rest van de suiker? Wanneer wordt dit toegevoegd?
Oeps, gevonden. Er over heen gelezen, sorry!
hoi Han,
Wat leuk dat je het recept hebt gemaakt en ik hoop uiteraard dat het je heeft gesmaakt 😉
groetjes en nog veel kook- en bakplezier
Pauline en Pasqualino