Sgombro al forno a legna

Sgombro, oftewel makreel. Eerlijk? Ik had deze vis alleen nog maar gerookt gegeten. En alles wat gerookt is, heeft een totaal andere smaak. Tijd dus om nu eens verse makreel klaar te maken en te proeven. Het is dat een kameraad van Pasqualino op zee ging vissen en met een behoorlijke vangst terugkwam. Anders had ik wellicht nu nog niet geweten hoe het smaakte. Makreel is een vette zeevis. Enorm gezond door de grote hoeveelheid Omega 3 die erin zit. Omdat we zoveel hebben gekregen, hebben we er in totaal drie gerechten van kunnen maken: uit de houtoven, met pasta en tomaatjes en als vulling in de ravioli. Ik denk dat ik mijn jaardosis omega 3 wel binnen heb.
Geroosterde makreel met verse kruiden uit de houtoven
Equipment
- Gril, BBQ of houtoven
Ingrediënten
- 4 grote makrelen of anders 8 kleine. Graag je visboer voor de juiste hoeveelheid voor 4 personen.
- 1 grote bos platte peterselie
- verder nog heel veel verse kruiden naar eigen smaak: oregano, citroenmelisse, verbena, venkelloof als je dat kunt krijgen. etc.
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 bio citroenen
- olijfolie, vers gemalen peper, zout
- 1 kleine chilipeper
Instructies
- Zorg ervoor dat de BBQ of houtoven goed op temperatuur zijn.
- Spoel de vis nog even schoon onder de kraan en dep droog met keukenpapier.
- Hak de kruiden heel fijn. Ook de knoflook, chilipeper en de ui.
- Doe de kruiden met de look , chilipeper en ui in een grote kom en voeg de rasp van 1 citroen en wat sap toe.
- Voeg ook wat olijfolie toe en roer goed. Het kruidenmengsel moet een beetje droog-plakkerig zijn, zodat het goed blijft zitten in de vis.
- Vul de vis met de vulling en doe er nog een schijfje citroen tussen.
- Leg de vis op een rooster of klem ze in een visrooster.
- Rooster de vis gaar. De huid zal wat zwart worden, maar dat geeft niet. Laat de vis niet te lang roosteren, want dan droogt de vis uit.
