Ga terug

Koffie-ijs van volle melk en échte koffie

Gelato al caffè
Het mengsel moet echt goed afkoelen voordat je het in de ijsmachine doet. Maak het mengsel dus in de ochtend of zelfs de dag ervoor als je 's avonds van een lekker ijsje wilt genieten.
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: eieren, koffie, melk
Porties: 4

Equipment

  • ijsmachine
  • voedsel thermometer

Ingrediënten

  • 600 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 100 gr fijne suiker
  • 2 kopjes extra sterke espresso koffie

Instructies

  • Zet de espresso en zorg dat ze goed sterk zijn.
  • Zet de melk op een zacht vuurtje en doe de helft van de suiker erbij. Zorg ervoor dat de suiker is gesmolten.
  • Klop ondertussen de dooiers schuimig met de andere helft van de suiker.
  • Doe nu een scheut melk bij het eiermengsel en meng goed. Doe nu het eiermengsel bij de warme melk. Doe nooit meteen de eieren bij de warme melk, want dan stolt het ei. Even langzaam aan de temperatuur laten wennen dus.
  • Zet terug op het vuur. Zorg dat het mengsel in ieder geval de 80 graden haalt en laat het even op deze temperatuur. Dus niet koken, maar heet genoeg om salmonella te voorkomen.
  • Doe de koffie bij het mengsel. Roer goed.
  • Laat eerste even buiten de koeling afkoelen en zet het daarna een paar uur goed koud in de koelkast.
  • Draai het ijs in je ijsmachine.
  • Lekker met stukjes chocolade of verkruimelde krokante amaretti koekjes erover.