Ik heb al jaren een ijsmachine in de kast staan, die ik vaker heb gebruikt om wijn in te koelen (werkt overigens perfect!) , dan om ijs in te maken. Daar gaat dus vanaf nu verandering in komen. IJs maken is heel eenvoudig en zoveel lekkerder dan ijs uit de supermarkt. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er zonder ijsmachine niet snel aan zou beginnen, omdat ijs nu eenmaal het mooiste wordt als het gelijktijdig wordt gedraaid en bevroren. Dan krijgen ijskristallen het minste kans om te groeien en wordt het ijs mooi glad en egaal. Laten we eens beginnen met vanille-roomijs…. met èchte vanille !
Wat heb je nodig? (4-6 personen)
- Opmerking: begin wel een dag van tevoren met het maken van het mengsel en draai het ijs pas op het moment zelf.
- 400 ml volle melk
- 200 ml room (33%)
- 1 vanillistokje
- 125 gr fijne kristalsuiker
- 3 eierdooiers
Hoe begin je er aan?
- Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Breng de melk samen met de room tegen de kook aan (dus niet laten koken!), samen 100 gr suiker en het vanille merg. Laat de rest van het stokje ook mee opwarmen (die haal je er later weer uit).
- Klop de dooiers schuimig en luchtig met 25 gr suiker.
- Giet nu een beetje van de hete melk/room bij de dooiers en meng voorzichtig.
- Giet nu het dooier mengsel terug bij de rest van de warme melk. Zet terug op het vuur en klop nog even door tot het licht begint te binden.
- Laat afkoelen en haal het vanillestokje er uit.
- Zet nu een nachtje in de koelkast om heel koud te worden.
- Doe het mengsel in de ijsmachine en draai het in 25 minuutjes tot een romig ijs.
- Je kunt het eventueel nog een half uurtje harder laten worden in de diepvries, maar dat hoeft niet.
- Dit is dus enorm lekker met een bolletje extra pure chocolademousse.