Castagnaccio

Is het een cake? Niet echt…Is het een brood? Ook niet echt…. Wat dan wel? Het is gewoon lekker!

Sinds ik kastanjebloem heb ontdekt, bak ik er erg veel mee. Geeft namelijk heel veel smaak, waardoor je er verder weinig aan toe hoeft te voegen. Dus ook heel lekker in taartbodems en speculaas. Je kunt het in Nederland en België kopen in de bio winkels. Grappig eigenlijk hoe ingrediënten die vroeger behoorde tot de ” arme keuken” en in overvloed aanwezig waren, nu min of meer exclusief en duur zijn. Dit dessert is een typisch gerecht uit de “cucina povera”, uit Toscane. Kastanjes waren er in overvloed op de hellingen van de Apennijnen en daar werd meel van gemaakt. Nu moet je je werkelijk suf zoeken om kastanjebloem te vinden. Er gaat verder geen suiker of boter in. Alleen noten en rozijnen. Hou je toch van zoet? gebruik dan een beetje honing erdoor of erover. Weer eentje in de categorie snel met groots effect 😉

Ah ja, ook hier weer een speciaal verhaal achter het gerecht. De rozemarijn werkte als een afrodisiacum. Met andere woorden, degene die deze taart at, werd bedwelmd door de geur van de rozemarijn en zou op slag verliefd worden op degene die de taart aanbood. Een huwelijksaanzoek zou zelfs het gevolg zijn. Ik zeg het maar even….:)

Ik ben voor dit gerecht geïnspireerd door een mede foodie, con-serveert. Zij maakte haar versie van de castagnaccio. Kijk vooral eens op haar blog. Heerlijke recepten voor als je eens met minder of geen koolhydraten aan de slag wilt.

Wat heb je nodig? (voor een kleine ronde springvorm van 18 cm)

  • 250 gr kastanjemeel
  • 325 gr water
  • 50 gr pijnboompitten (hou wat apart voor de garnering)
  • 50 gr fijngehakte walnoten
  • 50 gr rozijnen
  • 20 gr olijfolie
  • takje rozemarijn.
  • Weliswaar niet in het oorspronkelijke recept: maar voeg eens een eetlepel koekkruiden toe. Heerlijk kruidig!

Hoe begin je eraan?

Verwarm de oven voor op 195 graden C. Vet een kleine springvom of bakblik in en bekleed deze met bakpapier.

Wel de rozijnen in lauw water. Zeef de bloem en roer het water erbij. Doe de pijnboompitten er heel bij en hak de walnoten in kleine stukjes en doe ze er ook bij. Voeg de olie en de rozijnen toe. Goed doorroeren.

Doe het beslag in de vorm. Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn en strooi die erover. Bestrooi met wat pijnboompitten en/ of walnoten. Bak de taart in ca 35 minuten gaar.

Eén antwoord op “Castagnaccio”

  1. Wat een heerlijke versie heb je gemaakt! En dat rozemarijn verhaal, hilarisch! Die Italianen weten wel hoe het zit. Ik ga ‘m snel weer een keertje bakken en vertel manlief gewoon lekker niks ha ha 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.