Speculaas, maar dan nét even anders. Ik heb een groot deel van de gewone bloem vervangen door kastanjemeel en dat geeft een hele krachtige smaak aan de speculaas. Het is ook absoluut geen zoete speculaas, maar zelfs vrij kruidig. Geweldig! Ik moet bekennen dat ik een mooi plankje heb om speculaasjes te maken…die heb ik inmiddels aan de kant gegooid ;). Het deeg er in doen gaat prima, maar eruit halen is een ander verhaal. Dat bleef dus voortdurend plakken en dan is het een heel gepeuter om het er weer uit te krijgen. Maar speculaasbrokken zijn ook lekker 🙂
Wat heb je nodig?
- 150 gr kastanjebloem
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr harde koude boter
- 125 bruine basterdsuiker
- 5 theelepels speculaaskruiden
- extra snuf kaneelpoeder
- 6-7 eetlepels melk
- Voor de garnering: blanke amandelen
- 1 ei
Hoe begin je er aan?
- Doe (behalve de amandelen en het ei) alle afgewogen ingrediënten in een kom en meng tot een stevig deeg. Iets te droog? voeg nog een eetlepel melk toe.
- Wikkel in vershoudfolie en laat een paar uurtjes rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit met wat bloem tot een dikke plak, of meerdere dikke plakken.
- Klop het ei los en bestrijk de speculaas hiermee.
- Druk de amandelen erin.
- Bak 30-35 minuten in de oven.
- De speculaas is eerst nog wat zacht en wordt hard als het afkoelt.
Ook heel lekker om gehakte amandelen dóór het deeg te mengen.