Pici alla puttanesca

Deze mag natuurlijk niet ontbreken. Een echte Napoletaanse klassieker met een … euh…interessante naam. Jullie weten dat ik altijd benieuwd ben naar de oorsprong en etymologie van een gerecht en ik moet zeggen dat dat in dit geval niet mee viel. Sterker nog, ik weet het nu nog niet, omdat er zoveel verschillende varianten van de oorsprong zijn. Kies dus maar wat jullie de leukste variant vinden…. De meest voorkomende uitleg is die van een “afspraakjeshuis” in Napels, in de Spaanse wijk, waar dit snelle gerecht werd gemaakt tussen de afspraakjes door. Een andere uitleg is dat de kleuren van deze pasta, dus rood, grijs, groen en granaat de kleuren zijn van de jurken en het kant van de dames die in deze huizen werkten. Een andere uitleg is weer dat “puttana” ook wordt gebruikt als zijne “shit of rotzooi”. Dus met andere woorden, het is een pasta waar je alle restjes in kwijt kunt die je hebt liggen. En weer een andere uitleg vertelt het verhaal dat met de geur van dit gerecht klanten werden gelokt….. Zeg het maar… Welke variant vind jij de beste? Of is er nog een die ik niet ken?

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 100 gr pasta per persoon
  • 1 eetlepel kappertjes (of hoeveelheid naar smaak)
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • Handvol verse kleine tomaatjes
  • 1 blik tomatenblokjes (mutti)
  • peterselie
  • 1 eetlepel zwarte of groene olijven (of hoeveelheid naar smaak)
  • Klein beetje gedroogde of verse chilipeper

Hoe begin je eraan?

Ook hier geldt weer: de saus wacht op de pasta en niet andersom! de pasta moet al dente zijn, dus schat zelf even in wanneer je de pasta gaat koken. wij zetten vaak direct het water op en als de saus bijna klaar is, dan gaat het zout en de past erin. Zo zit je altijd goed met je timing.

Pel de teentjes look en snij ze doormidden. Doe ze samen met de ansjovisfilets in een ruime pan met wat olijfolie erin. Zet het vuur niet te hoog, want dan brant de knoflook aan en dan krijg je een vreemde geur. Voeg wat peper en de chilipeper toe. Wacht even met het zout, want de kappertjes komen er ook nog bij en die zijn ook al zout. Zout kan later altijd nog.

Snij de tomaatjes doormidden en voeg ze ook toe, samen met het blikje tomatenblokjes. Snij de olijven in ringetjes en voeg ze ook toe. Spoel de kappertjes even af en doe ze er ook bij.

Laat even goed pruttelen zodat de smaken goed kunnen vermengen. Wacht op de pasta en doe die erbij. Serveer met fijngehakte peterselie.

Ik zei toch dat het simpel was? 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.