Crostata met verse vijgen

Een crostata is een Italiaanse lage taart, gemaakt van een soort zanddeeg. Oorspronkelijk wordt een crostata gemaakt met jam. Maar we hadden dit jaar zoveel vijgen in de tuin en ik vond het echt zonde om er eerst jam van te maken. En met verse vijgen is het eigenlijk nòg lekkerder. Heb je geen verse vijgen meer? Dan kun je elke soort jam gebruiken die je hebt. Ik heb hier voor een deel kastanjebloem gebruikt. Dat geeft een heerlijke krachtige smaak. Heerlijk voor de herfst dus. Je kunt het kopen bij de biowinkel.

Wat heb je nodig?

  • Voor het deeg:
  • 140 gr kastanjebloem (ook te vervangen door haver of speltbloem)
  • 140 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr rietsuiker
  • 1 heel ei en 1 dooier
  • snufje zout
  • 80 gr neutrale olie (koolzaad, arachide of zonnebloem)
  • schil van een geraspte biologische citroen
  • Voor de vulling:
  • handvol harde amarettikoekjes
  • 1 eetlepel amandelmeel
  • verse vijgen of anders 1-2 potjes jam.

Hoe begin je eraan?

Vet de bakvorm in en bebloem deze. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Het mag best heel korrelig blijven, als het maar goed gemengd is. Doe het deeg in de vorm en druk het aan op de bodem en tegen de zijkanten. Deegroller is dus niet nodig.

Verkruimel de amaretti en meng deze met het amandelmeel. Strooi over de taartbodem.

Snij de verse vijgen in plakjes en leg ze dakpansgewijs op de bodem. Of vul de taart met de jam.

Bak de taart in 30-40 minuten af.

Wil je een topping? Dan kun je een mengsel van fijngehakte noten en honing erover doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.