Zelf verse trofie maken

Trofie fatte in casa

Ik krijg er geen genoeg van: zelf pasta maken. En ik ben mezelf inmiddels aan het uitdagen om zoveel mogelijk verschillende vormen pasta zelf proberen te maken. tot nu toe lukt dat heel goed. Er staan er zeker nog een hele hoop op m`n lijstje, maar nu eerst de trofie. Een typische pastasoort uit Liguria. Gemaakt van alleen een hele fijne harde tarwe (semolina rimacinata) en water. Geen eieren dus.

Vroeger maakte men trouwens alle pastasoorten met alleen water. Eieren waren ook een luxe. Pas veel later is men voor de smaak en kleur eieren gaan toevoegen. En dat zie je trouwens vooral bij de pastasoorten uit het noorden. Denk aan de tajarin , waarin men uitsluitend (heel veel!) dooiers gebruikt. In het zuiden zie je daarentegen heel veel pasta soorten die met alleen water zijn gemaakt. Deze streken waren ook veel armer en eieren waren niet altijd voorhanden. Denk aan de orecchiette of de cortecce.

De trofie worden traditioneel gegeten met een klassieke pesto alla Genovese. Of (en dan hebben we echt een klassieker te pakken): met gekookte aardappelen en boontjes erbij.

Zelf verse trofie maken

Trofie fatte in casa.
We gebruiken voor dit type pasta geen eieren, maar alleen semolina rimacinata en water. Het deeg is wat stugger dan met ei, maar stevig kneden en dan even goed laten rusten.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4

Ingrediënten

  • 400 gr semolina rimacinata (hele fijne tarwegriesmeel) bv van “dececco”
  • 200-250 ml water
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie (ca 1 eetlepel)

Instructies

  • Meng de semolina met het water en het zout. Het beste gaat dit in een keukenmachine. Het is vrij stug deeg, dus vanaf begin met de hand kneden gaat zwaar. Doe de olie erbij.
  • Zodra het deeg enigszins homogeen begint te worden leg je het op het werkblad en kneed je het verder met de hand. Het moet echt een elastisch deeg worden.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten. Dat mag buiten de koeling.
  • Bestuif je werkblad met bloem. Een houten werkblad vind ik zelf het prettigst werken.
  • Pak een klein plukje deeg. Rol dit van je af met je vlakke hand. Je krijgt nu een langwerpig rolletje.
  • Rol nu het rolletje terug naar je toe met de zijkant van je hand. Hierbij kun je wat druk uitoefenen, waardoor je die typische vorm met puntige uiteinden krijgt.
    Kijk vooral even bij het filmpje hieronder.
  • Omdat deze pasta van alleen harde tarwe is gemaakt, duurt het koken een paar minuten. Gebruik veel water en veel zout tijdens het koken van de pasta en proef na een paar minuten of de pasta gaar is.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.