Tajarin

Tajarin is Piemontees en komt overeen met tagliolini. Maar dan gemaakt met alleen maar dooiers en niet het eiwit. Daarom is deze pastasoort zo geel. Er gaan op 250 gram bloem makkelijk 8 dooiers en verder wordt geen vocht toegevoegd. Je kunt je voorstellen dat dit een super smaakvolle pasta is, maar wel wat zwaarder. Heerlijk dus met een simpele botersaus met daaroverheen truffel, of gebakken porcini. De past zelf geeft al zoveel smaak dat je het beste de saus wat eenvoudiger houdt qua smaak. Probeer deze pasta ook zo dun mogelijk te maken.

Wat heb je nodig?

Ik ga hier uit van de hoeveelheden voor een kleine portie als voorgerecht. Hou er rekening mee dat deze pasta veel zwaarder is dan de gewone versie.

  • 250 gr bloem (liefst typo 00)
  • 8 dooiers (dus niet niet het eiwit)
  • eventueel een heel klein scheutje olijfolie

Hoe begin je eraan?

Doe de bloem op je werkblad en maak in het midden een kuil. Doe hier de losgeklopte dooiers in en begin te mengen met je vingers vanuit het midden. Je roert door de dooiers en neemt hierbij elke keer wat bloem mee. Ga net zolang door totdat de dooiers zijn geabsobeerd. Nu kun je echt gaan kneden. Kneed het deeg tot een stevige bal. Pak het deeg in in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Nu kun je het bewerken met de pastamachine. Eerst op de grofste stand en zet de machine steeds wat fijner. Het is de bedoeling dat je de pasta uiteindelijk heel fijn uitrolt. Nu kun je er linten van maken. Je kunt dit met de hand doen door de lappen op te rollen en dan in reepjes te snijden. Je kunt de linten ook met de machine maken.

Lekker met gewoon wat gesmolten boter , peper en geraspte parmezaanse kaas. of met truffel of gebakken porcini erover. In Piemonte eten ze de tajarin ook met ragù.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.