Bruschetta met snijbiet en venkelworst

BRuschetta con bietola colorata e salsiccia frescha

Een heerlijke variant op de traditionele bruschetta met tomaat: bruschetta (spreek uit als: broesketta, meervoud broeskette !!) met snijbiet en verse venkelworst. Het ultieme borrelhapje voor bij een goed glas rode wijn als je het mij vraagt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bruschette en crostini? Het verschil zit eigenlijk in het broodje. Bruschette zijn doorgaans gemaakt van wat grover brood in dikke stukken gesneden. Crostini zijn meer het type “stokbroodje”. Dus kleine sneetjes stokbrood die bij wijze van spreken in één hap naar binnen gaan. De topping kan verder vanalles zijn. In dit geval ga ik dus niet voor de klassieke tomaat-basilicum variant, maar ga ik voor een bruschetta met snijbiet en venkelworst.: verrassend lekker!!

Snijbiet is een groente die het hele jaar door wel te krijgen is, maar ook hier geldt weer: variëren kun je leren! Kies in het voorjaar eens voor spinazie in plaats van snijbiet, of in de winter voor cavolo nero, raapsteeltjes, cime di rapa of boerenkool. Eigenlijk kun je dus op deze manier met alle bladgroenten werken. Liever geen vlees? Dan kun je er ook een plakje mozzarella opleggen en heel even onder de grill laten smelten.

Nog even over de snijbiet: ga juist eens voor de regenboog variant, met alle kleuren stelen. Dat maakt het extra feestelijk. En heb je een moestuin, zaai dan vooral eens deze mooie groente. Heb je geen moestuin, dan kun je snijbiet ook perfect telen in een grote pot. Heerlijke groente met ook nog eens een hoge sierwaarde.

Bruschetta met snijbiet en venkelworst

Een heerlijke variant op de traditionele bruschetta met tomaat. Gebruik een wat robuuster en steviger brood. Dit hoeft geen vers brood te zijn, maar best een paar dagen oud zijn. We roosteren het toch. En varieer vooral eens met andere bladgroenten zoals spinazie, cavolo nero, cime di rapa of raapsteeltjes.
Hoeveelheden vind ik hier heel moeilijk aan te geven. Dit recept is vooral bedoeld om je te inspireren en ga verder vooral op je gevoel af en hou er rekening mee dat bladgroenten flink slinken bij het bakken.
Gang: antipasti, Borrelhapje, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: brood, snijbiet, venkelworst

Ingrediënten

  • grof brood (ciabatta, boerenbrood, desembrood etc.)
  • snijbiet
  • venkelworstjes
  • uitje
  • teentje knoflook
  • olijfolie, peper, grof zeezout
  • voor garnering eventueel wat lente ui, of chili vlokken

Instructies

  • Doe de worstjes in een overschotel en laat ze in de oven goed gaar en bruin worden. In de pan bakken kan ook. Als ze klaar zijn snij je ze in dunne plakjes.
  • Was de snijbiet en snipper het uitje en pel de knoflook.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in een lage pan en laat het teentje look meewarmen. Ik haal deze er meestal na een tijdje weer uit omdat ik de smaak wel lekker vind, maar het niet fijn vind om op een teentje te kauwen.
  • Doe de snijbiet erbij en laat op zacht vuur slinken. goed op smaak brengen met peper en wat zeezout. Haal uit de pan.
  • Snij het brood in grove stukken. Doe het brood in dezelfde pan als waar je de snijbiet in hebt gestoofd. voeg eventueel nog een klein scheutje olie toe en bak het brood lichtjes bruin.
  • Nu gaan we stapelen: leg op een mooie houten plank de stukjes brood, verdeel de snijbiet erover en leg er wat plakjes worst op. eventueel garneren met wat lente ui of chilipeper. Zeezout hoeft vaak niet meer omdat de worst al zout genoeg is.
  • Succes gegarandeerd!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.