Aardappel gnocchi: zo kan het niet mislukken!

gnocchi di patate

Aardappel gnocchi zijn zachte kussentjes (soort dumplings) van gekookte aardappel met bloem en een eitje erdoor. Heerlijk met een tomatensausje, of heel puur met boter en salie.

Eerst even over de uitspraak, want daar gaan allerlei varianten rond. De enige echte uitspraak is “njokkie”. Nu dit probleem uit de wereld is, kunnen we ermee aan de slag…

We krijgen vaak reacties op gerechten met verse aardappel gnocchi dat deze zo lastig te maken zijn. Meestal zijn de klachten dat ze de hard of taai worden, of juist uit elkaar vallen tijdens het koken. Been there done that, ook wij hebben dat allemaal meegemaakt. Maar er zijn een paar tips voor het maken van aardappel gnocchi waardoor het echt een stuk beter gaat. Het leuke is ook dat je met een kleine hoeveelheid restjes aardappelen al een paar porties kunt maken. En het mooie is ook nog eens: hoe ouder de aardappelen, hoe beter het lukt! Dus vanaf nu geen aardappelen meer weggooien, maar bewaren voor de gnocci.

Aan de slag…

De aardappelen moet zo kruimig en zo droog mogelijk zijn. Vocht neemt namelijk straks veel bloem op en door het toevoegen van veel bloem krijg je harde en taaie gnocchi. We moeten er dus al van vanaf het begin voorkomen dat we veel vocht toevoegen. Gebruik dus oude (nog niet uitgelopen), kruimige aardappelen. Dat werkt het beste. Neem voor 4 personen ongeveer een kilo aardappelen.

Kook de aardappelen in de schil. Ook hier weer om dezelfde reden. Als we ze eerst schillen nemen ze teveel vocht op. Kook ze een half uur, zodat ze echt goed gaar zijn. Als ze gekookt zijn even goed laten uitdampen en pellen als ze nog warm zijn.

Prak de aardappelen met een vork of haal ze door een zeef. Doe dit ook weer als ze nog warm zijn. Er kan op deze manier nog extra veel vocht verdampen waardoor ze nog droger worden. Gebruik nóóit de blender of keukenrobot. Daar krijg je een hele taaie massa van.

Laat nu de berg aardappelen goed afkoelen. Een warme massa neemt meer bloem op en dat willen we dus niet. Goed af laten koelen dus voordat we de ei en bloem erdoor doen. Het werkt het makkelijkste als je de geprakte aardappelen gewoon op je aanrecht laat afkoelen. Daar kun je dan straks ook goed op kneden. Het werken in een kom gaat erg lastig.

Voeg een eitje toe en de bloem. Wij werken met een verhouding van ongeveer 300 gr bloem op 1 kilo aardappelen en 1 klein eitje. voeg naar smaak wat zout en eventueel wat nootmuskaat toe. Nu komt het: werk snel. Ga niet eindeloos kneden en samendrukken, maar werk los en luchtig en vorm pas aan het einde een mooie bal. Kom vooral niet in de verleiding om telkens meer bloem toe te voegen. Laat even rusten zodat alles goed kan intrekken.

Vorm rolletjes. Pak een stuk van het deeg en vorm rolletjes met de vlakke hand. Snij hiervan de gnocchi. Wil je ribbeltjes? Rol ze dan over een plankje of over de achterkant van een vork. De ribbeltjes zorgen ervoor dat ze de saus straks goed vasthouden.

Gebruik een grote pan met veel water. Hoe groter de pan hoe beter. Dan heb je de minste kans dat ze uit elkaar vallen. Ga ook niet teveel in het water roeren. Als het water kookt, voeg je zout toe en doe je de gnocchi in de pan. Als ze boven komen drijven haal je ze er met een schuimspaan uit en schep je ze in de saus.

Veel succes en ik ben er zeker van dat je vanaf nu de mooiste gnocchi zelf maakt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.