Spaghetti meatballs een typisch Amerikaans gerecht? Welnee, alleen de naam… Ook in Italië wordt er volop spaghetti gegeten met `polpette`. Alleen de manier is vaak wat anders. Eerst wordt de pasta gegeten met de saus en als secondo worden de gehaktballen gegeten met wat salade. Althans, dat is de manier waarop wij het bij nonna nog steeds eten. Eerlijk toegegeven: in het dagelijks leven eten wij het gewoon zoals op de foto….alles op èèn bord….heerlijk! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gebruik voor gehaktballen nooit alleen rundergehakt. Daar worden ze kurkdroog van en dat komt niet meer goed. Gebruik liefst een mengsel van varkens en kalfs/rundergehakt.
Wat heb je nodig?
- 1 kilo gemengd gehakt
- 2 teentjes knoflook
- fijngehakte peterselie
- 1 ei
- handje geraspte parmezaanse kaas
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel fijngemalen venkelzaad
- 1 kleine ui
- 1 bouillonblokje
- 1 fles passata en blik gepelde tomaten
- verse of gedroogde kruiden (tijm, laurier, salie)
- scheutje wijn
Hoe begin je er aan?
- Maak de gehaktballetjes: doe het gehakt in een grote kom en doe er 1 teentje fijngehakte knoflook bij, de peterselie, 1 ei en een handje geraspte parmezaanse kaas. Kruid goed met peper, zout, paprikapoeder en venkelzaad. Meng goed en draai er ballen van ter grootte van een pingpong bal.
- Braad de gehaktballetjes in boter mooi bruin. Haal ze uit de pan maar gooi de jus niet weg. De balletjes zijn nog niet gaar, maar dat geeft niet, dat komt later als ze in de saus gaan.
- Doe in dezelfde pan nu het andere teentje knoflook en het fijngesnipperde uitje.
- Doe er de gedroogde of verse kruiden bij.
- Blus met een scheutje wijn en doe er een stukje van het bouillonblokje bij. Je kunt later altijd nog de rest erbij doen.
- Doe de passata en gepelde tomaten erbij en zet op een laag vuurtje.
- Doe de balletjes erbij en laat ze zachtjes gaar worden. Laat ze een uurtje pruttelen.
- Kruid goed bij naar smaak.
- Lekker met spaghetti.