Zomerse groentestoofschotel uit Zuid Italië

Ciambotta

Deze groentestoofschotel is typisch gerecht uit het zuiden van Italië. Uit la cucina povera (de “arme” keuken). De basis is gemaakt van groente en elke familie heeft wel een eigen recept voor deze groentestoofschotel. Het wordt gemaakt van groenten die aan het einde van de zomer in overvloed aanwezig zijn. Wat er in ieder geval niet in mag ontbreken zijn courgette, paprika, aardappels, ui en knoflook. Het principe is net zoals een stoofpot. Wees niet bang om de groente lang te laten koken, daar wordt hij alleen maar smaakvoller van. Je kunt het eten als hoofdgerecht, of als bijgerecht. Een ideaal gerecht om restjes groente in te verwerken, of het “overschot” uit de moestuin. Een (h)eerlijk gerecht waar volgens mij elke (Zuid) Italiaan wel mooie herinneringen aan heeft.

Kijk ook eens bij de stoofschotel met aardappel en sperzieboontjes. Weer nét even anders.

Zomerse groentestoofschotel uit Zuid-Italië

Ciambotta
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aardappel, courgette, paprika, ui
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1000 gr aardappels vast of zachtkokend naar eigen smaak
  • 2 grote courgettes
  • 2 rode puntpaprika's
  • 1 grote ui
  • 200 gr kleine tomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje chilipeper
  • oregano
  • olijfolie, peper, zout
  • eventueel wat bouillonpoeder of 1/4 blokje

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snij in stukken: de ui in halve ringen, de aardappels in dikke schijfjes, de courgette in (halve) schijfjes en de kleine tomaatje doormidden.
  • Je kunt er voor kiezen om de aardappels even voor te koken als je vastkokende aardappels gebruikt, maar dat hoeft op zich niet.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in een grote lage pan en bak hierin even de knoflook en ui. Laat even stoven.
  • Doe nu wat oregano, de tomaatjes, chilipeper, paprika en aardappels erbij. Laat even goed stoven. Zeker 20 minuten, zodat alles zacht wordt.
  • Voeg nu de courgette toe en laat nog even stoven. Wordt het te droog? Voeg dan wat water of bouillon toe.
  • Goed kruiden naar smaak met peper en zout.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Eén gedachte over “Zomerse groentestoofschotel uit Zuid Italië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.