Orecchiette con “ragù” di pesce spada
Pesce spada, oftewel zwaardvis, is op elke menukaart in Sicilië terug te vinden. En ook op elke markt. En dan niet voorverpakt in plakjes of blokjes, maar in volle glorie. Imposante koppen van de zwaardvis pronken op de werkbanken van de lokale vissers. Uiteraard trekt dat ook veel bezoekers. Maar op die manier kopen wij vis het liefst. Vers van de lokale visboer die elke dag de vangst van de dag verkoopt. Dat betekent vaak ook dat het aanbod per dag varieert. Prima. Dan weet je tenminste ook dat je verse vis hebt en geen diepgevroren vis. En niets gaat verloren, want de bijvangst wordt altijd verkocht en geserveerd als fritto misto. Kleine visjes en inktvisjes en calamari die door een beslagje zijn gehaald en gefrituurd.
Terug naar de zwaardvis. Deze is heerlijk als hoofdgerecht. bv van de gril, maar persoonlijk vind ik zwaardvis het lekkerste door de pasta. Bijvoorbeeld in een een tomatensaus met kappertjes. En dat is precies wat we nu gaan maken: een ragù van pesce spada.
Orecchiette met een ragù van zwaardvis
Ingrediënten
- 300 gr verse zwaardvis
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 blikje tomatenblokjes ca 400 gram
- 250 gr kleine zoete tomaatjes
- scheutje witte wijn
- oregano
- olijfolie
- peper, zout
- 400 gr oreccchiette
- peterselie voor de garnering
Instructies
- Zet alvast het water op voor de pasta. Wacht uiteraard met het koken van de pasta. Dat doen we pas als de saus bijna klaar is:
- Maak de zwaardvis schoon door het vel te verwijderen en snij in kleine blokjes.
- Halveer het teentje look en de tomaatjes.
- Doe een flinke scheut olijfolie in een lage pan (hoeft geen antikleefpan te zijn) en laat goed heet worden. Als de pan goed heet is, bak je daar kort de zwaardvis in tot deze goudkleurig is. Haal de vis uit de pan en hou apart. Blus de pan met de witte wijn en roer de aanbaksels los.
- Doe de tomaatje erbij en laat ze zacht worden. Doe een klein beetje oregano, de kappertjes en de tomatenblokjes erbij. Laat even goed stoven en breng op smaak met peper (eventueel wat zout maar let op, de kappertjes zorgen op voor een zoute smaak).
- Doe de zwaarvis terug bij de saus en laat zachtjes meepruttelen.
- Nu is het moment op de pasta in de pan te doen. Doe daarbij een flinkje snuf zout. Kook de pasta al dente. Niet afgieten maar straks bij de pasta scheppen met een schuimspaan.
- Schep de orecchiette bij de saus en meng goed. Laat nog even staan en meng de peterselie erdoor.
- Doe er voor het serveren nog een straaltje goede olijfolie over.
- Buon appetito!