Zelf limoncello maken

limoncello fatto in casa

Linoncello is ook weer iets dat heel erg makkelijk zelf te maken is. Het lastigste is wellicht nog dat je aan pure alcohol moet zien te komen. In Italië wordt dat dus gewoon in de supermarkt verkocht en staat bij de sterke drank. Je hebt echt alcohol van 96% nodig, want we gaan het later nog verdunnen met suikerwater. In Nederland en België koop je de alcohol het beste bij de groothandel. Kies dus altijd voor een (graan)gestookte alcohol en geen medische alcohol (!). Dat is echt wat anders en niet geschikt voor het bereiden van eten en drinken.

Het tweede lastige punt is het wachten…. We laten de schillen ongeveer een maand in de alcohol weken, zodat ze optimaal hun sappen en oliën en dus smaak afgeven.

Ik heb laatst een video gezien op youtube, waarin een Italiaan het maken van limoncello op een wetenschappelijke wijze heeft benaderd. Hij heeft aangetoond dat na twee dagen de schillen geen sappen meer afgeven en dus zou je in theorie al na twee dagen je limoncello kunnen hebben (hoera!!). Het enige verschil is dat de kleur dan niet zo intens is. Dus ik verkies dan toch de lange weg, waardoor je een mooie intens gele kleur krijgt.

Begin dus gewoon op tijd en dan heb je op een mooie zonnige dag een heerlijke limoncello. Kies je liever voor een versie van sinaasappels? Dus arancello? die hebben we ook op de website staan. Eigenlijk is het recept en werkwijze volledig hetzelfde…

Wij gebruiken in het recept altijd onbehandelde citroenen. De meeste citroenen zijn bespoten en het gif gaat met name in de schil zitten. En laat dat nu juist hetgeen zijn dat we gaan gebruiken. Hoe natuurlijker hoe beter dus. Kijk dus voor biologische citroenen eens bij de biologische supermarkt. Ook op de markt hebben ze ze nog wel eens.

Verder kun je de limoncello natuurlijk zo sterk maken als je zelf wilt (door meer of minder water toe te voegen). Wij houden hem vrij sterk. Als je het serveert met wat ijs, dan lengt het vanzelf aan en wordt het al minder sterk.

Zelf limoncello maken

Gang: Drankjes
Keuken: Italiaans
Trefwoord: alcohol, citroen
Porties: 2.5 liter

Equipment

 • grote glazen pot die goed afgesloten kan worden

Ingrediënten

 • 1 liter (graangestookte) alcohol van 96%. Geen medische alcohol dus.
 • 300 gr schillen van biologische citroenen (ca 12-15)
 • 1.6 liter bronwater (zonder koolzuur)
 • 650 gr fijne witte kristalsuiker

Instructies

 • Schil de citroenen met een dunschiller heel dun. Schil hierbij zo weinig mogelijk wit mee. Dit geeft anders een wat bittere smaak.
 • Van de citroenen die je "over" hebt, kun je jam maken. Wij persen ze meestal uit en doen het sap in zakjes voor ijsblokjes. Zo heb je elke keer citroensap als je dat voor een gerecht of drankje nodig hebt.
 • Doe de alcohol in een grote afsluitbare pot. Doe de schillen erbij. Zorg ervoor dat ze goed onder staan. Sluit goed af en schud even.
 • Zet de pot nu weg op een donkere (!) koele plaats. Niet in de koelkast, maar een kelder of schuur is ideaal. Keer elke dag de pot even een paar keer om, zodat de sappen goed vrij komen. Doe dit een maand lang.
 • Na een maand kunnen we de limoncello maken. Verwarm het bronwater en doe de suiker erbij. Roer tot de suiker is gesmolten. Laat afkoelen.
 • Neem een zeef en leg er een theedoek of kaasdoek in. Zet de zeef in een grote bak om de alcohol in op te vangen. Giet de alcohol door de zeef. De schillen zijn nu keihard geworden en kunnen weg.
 • Roer nu het afgekoelde suikerwater door de alcohol. Dit is het leukste! Je ziet nu de kleur veranderen van heldergeel naar een mooie zachtgele kleur. Je limoncello is nu klaar. Giet in mooie flessen die je goed kunt afsluiten.
 • Bewaar de limoncello in de koeling of in de diepvries.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.