Tiramisu classico
Hoe is het toch mogelijk dat het zo lang heeft geduurd voordat deze klassieker op de site kwam? Tja, daar heb ik eigenlijk maar één verklaring voor. We eten dit altijd bij nonna. Vooral met de feestdagen. Vaak wordt er dan zoveel gemaakt, dat we nog mee naar huis krijgen en er dus dagenlang van zitten te eten. De noodzaak om het zelf te maken was er dus niet echt ;). Maar hier is ie dan toch. En zoals met veel Italiaanse gerechten, straalt dit weer de heerlijkheid uit van de Italiaanse keuken. Tiramisu betekent namelijk letterlijk “trek me op”. En dat is het: je wordt gewoon blij als je dit eet. En waar je wellicht nog blijer van wordt, is het feit dat er geen slagroom in zit. Alleen mascarpone; opgeklopt eiwit en de helft van de mascarpone hebben we vervangen door ricotta. Daar wordt de tiramisu echt een stuk luchtiger van. De dag erna is ie zelfs nog lekkerder, maar of je zolang kunt wachten….
“trek me op”: de klassieke tiramisu
Equipment
- cakevorm van 24 cm
- spuitzak met glad rond mondje (grote uitgang, of anders zonder opzetstuk.)
Ingrediënten
- 500 gr mascarpone
- 350 gr ricotta
- 3 eieren
- 3 eetlepels witte fijne suiker
- 3 kopjes sterke espresso met daarin wat suiker opgelost
- 2 eetlepels grappa of amaretto
- 1 pak lange vingers (savoiardi)
Instructies
- Zet de espresso en doe de grappa erdoor. Laat afkoelen.
- Splits de eieren. Doe de dooiers in een ruime kom en de eiwitten in een andere.
- Mix de dooiers met de suiker op hoog vermogen totdat het eigeel heel licht van kleur en ook wat dikker wordt.
- Roer de ricotta en mascarpone erdoor. Meng tot een gladde massa. Niet met de mixer, gewoon met een spatel.
- Maak de gardes van je mixer goed schoon en vetvrij. Mix de eiwitten stijf. Dit gaat het beste als je er een klein snufje zout door doet.
- Spatel voorzichtig de eiwitten door het mascarpone mengsel.
- Wil je de tiramisu mooi kunnen serveren op een schaal, zodat je alle laagjes mooi ziet? (zoals op de foto hieronder), gebruik dan een cakevorm als vorm die je eerst volledig bedekt met vershoudfolie. Zo kun je de tiramisu perfect uitstorten op een platte schaal en verder afmaken en garneren met toefjes creme en cacaopoeder.
- Nu gaan we stapelen: begin met een beetje mascarpone. Ik doe het mengsel in een grote spuitzak, waardoor ik goed kan doseren en verdelen.
- Doop nu de lange vingers met 1 kant in de koffie en leg ze met de koffie kant naar boven. De koffie trekt nu naar beneden en zal zo het hele koekje zacht maken. Als je ze volledig doorweekt worden ze te zacht.
- Spuit er nu weer een laagje mascarpone mengsel over.
- Verdeel er weer de koekjes over met de koffie kan boven.
- Ga zo door tot je schaal vol is of je ingrediënten op zijn. Eindig altijd met een laagje mascarpone. Dit laagje kun je heel mooi in toefjes spuiten of op een andere manier aanbrengen.
- Garneer vlak voor het opdienen met wat cacaopoeder.
Goed idee om gedeelte mascarpone te vervangen door ricotta 👌
Bij ons zijn ze helemaal gek van tiramisu
Groetjes
Antoinette
Dank voor je leuke reactie Antoinette!
groetjes,
Pauline & Pasqualino