Tiramisu

Hoe is het toch mogelijk dat het zo lang heeft geduurd voordat deze klassieker op de site kwam? Tja, daar heb ik eigenlijk maar één verklaring voor. We eten dit altijd bij nonna. Vooral met de feestdagen. Vaak wordt er dan zoveel gemaakt, dat we nog mee naar huis krijgen en er dus dagenlang van zitten te eten. De noodzaak om het zelf te maken was er dus niet echt ;). Maar hier is ie dan toch. En zoals met veel Italiaanse gerechten, straalt dit weer de heerlijkheid uit van de Italiaanse keuken. Tiramisu betekent namelijk letterlijk “trek me op”. En dat is het: je wordt gewoon blij als je dit eet. En waar je wellicht nog blijer van wordt, is het feit dat er geen slagroom in zit. Alleen mascarpone; opgeklopt eiwit en de helft van de mascarpone hebben we vervangen door ricotta. Daar wordt de tiramisu echt een stuk luchtiger van. De dag erna is ie zelfs nog lekkerder, maar of je zolang kunt wachten….

Wat heb je nodig? (voor een kleine schaal voor 4 personen)

  • bakje 250 gr mascarpone
  • bakje 125 gr ricotta
  • 2 grote (biologische) eieren
  • lange vingers, 1 pak
  • sterke vers gezette espresso, ongeveer 3 kopjes
  • eventueel grappa of Amaretto di Saronno
  • 2-3 eetlepels suiker
  • bittere cacaopoeder

Hoe begin je eraan?

Zet de espresso en doe daar eventueel de likeur/grappa doorheen. Laat even afkoelen terwijl je verder gaat met de rest.

Doe het eiwit en de dooier in aparte kommen. Klop de dooiers met 2-3 eetlepels suiker schuimig. Roer de ricotta en de mascarpone erdoor. Klop de eiwitten heel stijf en spatel deze door het mascarpone mengsel. Goed mengen tot een gladde massa.

Nu gaan we stapelen: ik heb hier een lage schaal van ongeveer 20×30 cm gebruikt, maar je kunt ook voor iedereen apart een bakje of glas maken. Jij kiest. Als je een grotere schaal gebruikt, dan heb je wellicht niet genoeg mascarpone voor twee lagen lange vingers, dus dan doe je maar 1 laag.

Doe de koffie in een lage bak en doop daar de lange vinger met 1 kant in. Ik laat ze nooit volledig doordrenken, want dan worden ze echt heel slap. Na een nachtje in de koeling worden ze sowieso nog wat zachter, dus als je ze aan één kant de koffie laat opzuigen, dan is dat prima.

Doe een dun laagje mascarpone op de bodem en leg daarop de lange vingers met de koffiekant boven. Doe daarover weer wat mascarpone. Nog een laagje lange vingers en sluit af met mascarpone.

Laat de tiramisu een paar uur opstijven. Liefst een hele nacht. Daar wordt ie echt lekkerder van. Doe er pas bij het serveren de cacaopoeder overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.