Zachte amaretti (amandelkoekjes)

Een echte Siciliaanse delicatesse. Ik ben er dol op en als ik geweten had dat het maken zo simpel was, dan was ik er allang eerder aan begonnen. Op de markt of delicatessenzaak betaal je er erg veel voor. Dat komt omdat de basis gemaakt is van amandelen en die zijn nu eenmaal niet goedkoop. De koekjes blijven lekker zacht en ze staan dus letterlijk in 20 minuten op tafel. inclusief bereiding en bakken. Makkelijker en lekkerder bestaat gewoon niet. Maak ze niet “te mooi”. Ze horen een beetje rustiek, oftewel “misvormd” te zijn. “Brutti ma buoni” zeggen ze in Italië 😉

Wat heb je nodig? (ca 15 koekjes)

  • 150 gr amandelpoeder (of amandelen die je zelf fijnmaalt)
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit van een middelgroot ei
  • half buisje amandelessence (2 ml, oftewel een klein theelepeltje)
  • geraspte schil van een biologische citroen (schil mag dus niet behandeld zijn)
  • poedersuiker

Hoe begin je eraan?

Verwarm de over voor op hete lucht stand 170 graden.

Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de poedersuiker. Meng goed met een lepel tot een homogene massa.

Leg bakpapier op een bakplaat. Doe wat poedersuiker in een diep bord. Maak gelijke balletjes van het mengsel en rol ze even door de poedersuiker zodat ze vrijwel helemaal wit zien (hoeft niet zo netjes). Leg ze op de bakplaat en maak er een “kneepje” in met duim en wijsvinger. Hierdoor krijgen ze de typische vorm.

Bak ze ca. 12 (max. 15) minuten in het midden van de oven. Ze zijn in het begin nog heel zacht maar worden iets harder naarmate ze afkoelen. Bak ze vooral niet te bruin. Ze horen bleek en een beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen. Laat je ze te lang in de oven, dan worden ze keihard. Vanaf 12 minuutjes blijf ik bij de oven staan en hou ik in de gaten hoe het gaat.

Probeer nu maar eens te wachten tot ze zijn afgekoeld….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.