Zachte amandelkoekjes (amaretti morbidi) met een vleugje citroen

Paste di mandorle

De paste di mandorle, of ook wel zachte amaretti zijn een echte Siciliaanse delicatesse. Ik ben er dol op en als ik geweten had dat het maken van amaretti zo simpel was, dan was ik er allang eerder aan begonnen. Op de markt of delicatessenzaak betaal je er erg veel voor. Dat komt omdat de basis gemaakt is van amandelen en die zijn nu eenmaal niet goedkoop. De koekjes blijven lekker zacht en ze staan dus letterlijk in 20 minuten op tafel. inclusief bereiding en bakken. Makkelijker en lekkerder bestaat gewoon niet. Maak ze niet “te mooi”. Ze horen een beetje rustiek, oftewel “misvormd” te zijn. “Brutti ma buoni” zeggen ze in ItaliĆ« šŸ˜‰ Gooi dus vanaf nu nooit meer een eiwit weg, want die kun je hier prima voor gebruiken.

Het leuke is dat je het deeg van deze koekjes ook perfect kunt gebruiken als een vulling in speculaas of op de bodem van een crostata. dat hebben wij dus ook gedaan bij de crostata met verse vijgen.

Zachte amandelkoekjes (amaretti morbidi)

Paste di mandorle
Gang: Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: amandelen, citroen
Porties: 10 koekjes

Ingrediƫnten

  • 150 gr amandelmeel
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • half buisje amandelessence of amaretto di saronno
  • 1 bio citroen
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de over voor op hetelucht 170 graden.
  • rasp de schil van de citroen.
  • Doe alle ingredienten, behalve de poedersuiker, in een kom en meng tot een gladde bal.
  • Doe een laagje poedersuiker in een lage schaal of diep bord.
  • Maak met natte handen kleine balletjes en leg ze in de poedersuiker.
  • Rol de balletjes zodat ze bedekt zijn met een laagje poedersuiker.
  • Leg ze op een bakplaat, bedekt met bakpapier.
  • Druk de koekjes in met duim en wijsvinger, of druk er een stukje gekonfijte citroenschil, kers of blanke amandel in.
  • Bak de koekjes ongeveer 10-12 minuten. Ze zijn nog zacht als je ze uit de oven haalt, maar worden iets harder bij het afkoelen.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

6 gedachten over “Zachte amandelkoekjes (amaretti morbidi) met een vleugje citroen”

  1. Ik heb ze gemaakt en ze zijn overheerlijk en goed gelukt!
    Ik kan je niet terug vinden op instašŸ™ˆ
    Onder welke naam vind ik jou, dan kan ik jou taggen!

    1. Oeps, ik zie dat ik een beetje laat reageer…
      Superleuk dat je ze hebt gemaakt en dat het is gelukt. en uiteraard dat je ze lekker vindt šŸ˜‰
      Je kunt ons vinden onder de naam danoi_pasqualino_pauline . We hebben op deze site ook direct een link naar onze insta pagina, dus dan kom je er meteen.
      Nog veel kookplezier šŸ™‚
      groetjes, Pauline

  2. Zeer blij dat ik jullie website heb ontdekt en dat ik nog amandelmeel in huis had. Meteen al getest en goedgekeurd. Zo lekker en zo simpel om te maken, wie had dat gedacht? Ook fan van de heldere uitleg voor het maken van desem, deze heb ik vandaag ook al gemaakt maar dan met tarwebloem tipo 00. En als ik het goed gelezen heb zou dit moeten lukken maar dan iets langer duren dan met roggemeel, klopt dit?

    1. Wat leuk om te horen Stephanie! en het is vast niet de laatste keer dat je ze gaat maken denk ik zo šŸ˜‰
      groetjes, Pasqualino en Pauline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.