Vegetarische arancini van saffraan risotto en een hart van mozzarella

Arancini con un cuore di mozzarella

Heb je een restje risotto over? Maak dan eens arancini. Een geweldige snack voor bij de borrel of maak ze iets groter voor bij de lunch. Ja ik snap dat het maar zelden voorkomt dat je risotto overhebt. Dat komt bij ons ook nooit voor. Maak dus een keer heel veel en hou dan alvast iets apart. Dan weet je in ieder geval zeker dat je nog over hebt om arancini te maken. Het lekkerste is hiervoor om saffraanrisotto te gebruiken. Heb je hiervan een restje, dan kun je dat prima gebruiken, Wil je speciaal voor de arancini risotto gaan maken? Volg dan het recept van de saffraanrisotto en doe er dan tijdens het koken van de risotto wat stukjes tomaat en diepvriesdoperwten door. Dan krijg je de echte arancini zoals je ze op een gezellig plein Sicilië eet.

Maak de risotto altijd een dag van tevoren. Niet alleen omdat de smaak dan beter is, maar ook omdat de risotto dan heeft kunnen opstijven, waardoor je er echt heel makkelijk ballen van kunt vormen.

En nu komt natuurlijk het leuke: je kunt ze gaan vullen! Hier hebben we ze vegetarisch gehouden en er een stukje mozzarella in gedaan. Maar denk ook eens aan een beetje ragù (vleessaus).

Heb je geen saffraanrisotto, maar wil je ze van andere risotto maken? Tuurlijk, leef je uit. Bedenk wel dat je dan geen grove vulling zoals asperges, worst of paddestoelen door je risotto moet hebben zitten. In sicilië heb ik ook wel eens arancini gegeten van spinazierisotto, met een kern van kaas. Ook geweldig!

Genoeg theorie, we duiken de praktijk in!

Vegetarische arancini van saffraan risotto en een hart van mozzarella

Het lekkerste van een restje saffraanrisotto, maar op zich met elke risotto te maken, mits de vulling door je risotto niet te grof is. Laat de risotto een nachtje opstijven in de koeling, zodat je er makkelijk balletje van kunt rollen.
Maak dus de eerstvolgende keer dat je risotto maakt extra veel, dan heb je in ieder geval voldoende om er de volgende dag arancini van te maken.
Voor dit gerecht hebben we gebruik gemaakt van restjes en is het vrij lastig om de exacte hoeveelheden weer te geven. Je kunt de arancini ook zo groot maken als je zelf wilt. Bij de borrel wat kleiner en voor bij de lunch wat groter.
Als je nog risotto moet maken, reken dan ongeveer op 50 (ongekookte) risotto per persoon.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: mozzarella, risotto
Porties: 4

Ingrediënten

 • Restjes risotto.

Als je de risotto nog moet maken:

 • Als je nog risotto moet maken, reken dan voor de arancini op ongeveer 50 gr ongekookte risotto per persoon. volg dan verder het recept van saffraanrisotto op de website. Voeg daarbij onderstaande ingredienten nog extra toe.
 • 5 kleine tomaatjes (in kleine stukjes gesneden)
 • 1 kopje diepvriesdoperwten (als je de risotto nog moet maken)

De vulling en het krokante laagje:

 • 1-2 bollen mozzarella
 • 1 ei
 • bloem
 • paneermeel
 • neutrale olie (arachide) om te frituren

Instructies

 • Als je geen restjes risotto hebt, dan maak je de risotto volgens het recept op de website (link in de inleiding). Doe er tijdens het koken de doperwten en stukjes tomaat door. Volg verder het recept zoals vermeld. Laat de risotto een nachtje afkoelen. Heb je die tijd niet? Spreid de risotto dan uit in een ovenschaal (zo dun mogelijk) en laat op deze manier afkoelen en zet vervolgens een uurtje in de koeling.
 • Zet drie diepe borden of lage bakjes klaar en doe in de eerste de bloem, de tweede het losgeklopte ei en in de derde paneermeel. Dit wordt de volgorde waarin we gaan paneren.
 • Het maken van de arancini gaat vrij gemakkelijk met een ijsschep. Neem een schep risotto en druk dit aan in de schep. Haal deze halve bol uit de schep en leg met de bolle kant in je hand. Maak nu een kuiltje in de risotto.
 • Leg in het kuiltje een stukje mozzarella.
 • Neem nog een schep risotto en druk deze er bovenop. Druk nu goed aan tussen je handen. en voilá, een mooie bol. In Sicilie zijn de arancini kegelvormig. Dat kan ook. Vorm dan een kegel met je handen.
 • Rol de bal eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf.
 • Rol de bal nu door het losgeklopte ei.
 • Rol de bal tenslotte door het paneermeel. Leg ze op een schaal. Je kunt ze al eerder maken en totdat je ze gaat frituren even in de koeling zetten.
 • Verwarm de frituurpan voor op 180 graden C. Als je geen frituurpan hebt, neem dan een niet al te grote pan en vul die voor de helft met olie. De bal moet helemaal onder kunnen staan.
 • Bak de arancini totdat ze mooi goudbruin en warm zijn van binnen. Dit duurt enkele minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer direct.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.