Saffraanrisotto – risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

De saffraan geeft deze risotto een prachtige gele kleur en een uitgesproken smaak. Saffraan komt van de saffraankrokus. Het zijn de meeldraden en die worden met de hand geoogst. Vrij kostbaar dus en de kwaliteit verschilt erg van soort tot soort. Een goede saffraan is vrij duur, maar andersom is het helaas niet altijd het geval. Als je er veel voor hebt betaald, wil het niet zeggen dat het ook een goede kwaliteit is.

Een goede kwaliteit herken je pas als je het gebruikt. Als je de saffraan in de vloeistof doet, dan moeten de meeldraden een felgele kleur afgeven, zonder zelf de kleur te verliezen. Een slechte kwaliteit saffraan wordt min of meer wit bij het oplossen.

Het kost dus wat, maar je hebt er ook maar weinig voor nodig. Doe de saffraan niet direct in je gerecht, maar los eerst even op in d vloeistof. Dan kun je de kleur en smaak beter doseren.

Nu komt de allerbeste tip: maak van deze risotto een flinke pan vol. Zodra je het gereed hebt, hou je een deel apart. Heerlijk namelijk om de volgende dag arancini van de te maken. Gewoon puur zonder vulling, of met een vulling van mozzarella. Gewoon zalig! Waarom wat apart houden? Daar kom je nog wel achter. Het blijkt namelijk gewoon een uitdaging om risotto over te houden. Je blijft er van eten…. 😉

Ga je nu meer voor klassiek? Serveer de saffraanrisotto dan met een goede ossobuco. Een echt Milanees gerecht.

Wil je wat meer hulp bij het maken van de perfecte risotto? Kijk dan hier.

Saffraanrisotto – De echte risotto op Milanese wijze

Risotto alla Milanese
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: risotto, saffraan
Porties: 4

Ingrediënten

  • 400 gr risotto
  • 1,5 liter groentebouillon (mag van blokje)
  • 1 klein sjalotje
  • paar draadjes saffraan
  • scheut witte wijn (half glas)
  • klontje boter
  • 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • peper, zout, olijfolie

Instructies

  • Maak de bouillon van een blokje.
  • Doe wat bouillon in een apart glas en los daar de saffraan in op. Je kunt ook de saffraan oplossen in de witte wijn en dat een uurtje laten staan op kamertemperatuur.
  • Snipper het sjalotje heel fijn.
  • Doe in een grote lage pan een flinke scheut olijfolie en doe het sjalotje erbij. Niet bruin laten worden, maar alleen glazig.
  • Doe de risotto erbij en laag even droogkoken. De risotto moet ook wat glazig zien.
  • Bus nu pas met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
  • Voeg nu een scheut bouillon toe. Goed blijven roeren. Herhaal dit totdat de risotto beetgaar is. De risotto moet niet te zacht zijn, maar mag ook niet meer hard aanvoelen tussen je tanden (of blijven plakken).
  • Draai het vuur uit en laat de risotto nu even 2 minuutjes rusten.
  • Voeg de boter en de kaas toe en laat volledig opnemen. Breng op smaak met peper en zout, maar dat zal wellicht niet eens meer nodig zijn.

3 antwoorden op “Saffraanrisotto – risotto alla Milanese”

    1. Dag Renske,
      Bedankt voor je toevoeging! Ik zag dat ik vergeten was om te vermelden dat de saffraan er door ging en op welke manier ;). Wij hebben de saffraan opgelost in de lauwwarme bouillon. Ik zal jouw optie er ook bij zetten. Dank je.
      Pauline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.