Ga terug

Geroosterde makreel met verse kruiden uit de houtoven

Sgombro al forma a legna
Vraag aan de visboer de juiste hoeveelheden en zorg er ook voor de vis als schoongemaakt is. Dan hoef je die alleen nog maar even door te spoelen onder de kraan. Wij hebben de makreel in de houtoven bereid, maar het kan ook op de gril of BBQ. Het is dan wel raadzaam om een visrooster te hebben waar je ze tussen kunt klemmen. Zo valt de vis niet uit elkaar als je hem wilt omdraaien. Omdat in de houtoven de hitte van zowel onder als boven komt, hoef je de vis niet om te draaien. Zorg er wel voor dat de oven niet te heet is. 250°C is echt wel het maximum.
Porties: 4

Equipment

  • Gril, BBQ of houtoven

Ingrediënten

  • 4 grote makrelen of anders 8 kleine. Graag je visboer voor de juiste hoeveelheid voor 4 personen.
  • 1 grote bos platte peterselie
  • verder nog heel veel verse kruiden naar eigen smaak: oregano, citroenmelisse, verbena, venkelloof als je dat kunt krijgen. etc.
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bio citroenen
  • olijfolie, vers gemalen peper, zout
  • 1 kleine chilipeper

Instructies

  • Zorg ervoor dat de BBQ of houtoven goed op temperatuur zijn.
  • Spoel de vis nog even schoon onder de kraan en dep droog met keukenpapier.
  • Hak de kruiden heel fijn. Ook de knoflook, chilipeper en de ui.
  • Doe de kruiden met de look , chilipeper en ui in een grote kom en voeg de rasp van 1 citroen en wat sap toe.
  • Voeg ook wat olijfolie toe en roer goed. Het kruidenmengsel moet een beetje droog-plakkerig zijn, zodat het goed blijft zitten in de vis.
  • Vul de vis met de vulling en doe er nog een schijfje citroen tussen.
  • Leg de vis op een rooster of klem ze in een visrooster.
  • Rooster de vis gaar. De huid zal wat zwart worden, maar dat geeft niet. Laat de vis niet te lang roosteren, want dan droogt de vis uit.