Eenvoudige arancini

Iedereen kent ze wel, de arancini Siciliani. Oftewel de gele risotto balletjes. Typisch streetfood uit Sicilië dat je op elke hoek van de straat kunt eten. .. en trouwens ook in de IKEA in Italië, maar dat terzijde. Wat heb je nodig? Nou bijna niets, want deze eenvoudige variant is gewoon gemaakt van een restje saffraan-risotto van de vorige dag. Je kunt ook risotto et paddenstoelen nemen, ook lekker. Dus eindeloze variaties zijn mogelijk. In Sicilië zijn ze vrijwel altijd opgevuld met ragú of met mozzarella. Die variant zullen we ook nog eens posten. Laten we eenvoudig starten…

Ah ja, weet je wat nu zo tof is… via instagram doen wij zo veel inspiratie op en dagen we elkaar altijd uit om iets nieuws te proberen. Zo hebben @anniepannie.nl en @priyalovesfood een superleuke challenge uitgeroepen: de #nuggetchallenge. Omdat Andrea van @anniepannie.nl al meteen een italiaanse versie in de strijd gooide, moest ik even iets anders en origineels bedenken… Deze risottonuggets dus. Misschien denk je hierbij eerder aan een nasibal of een bitterbal dan een nugget ;), maar ik wilde hem jullie toch niet onthouden in deze challenge. Daar zijn ze te lekker voor. Wil je de andere inzendingen van de #nuggetchallenge ook zien? Kijk dan snel op de foodblogs www.anniepannie.nl en www.priyalovesfood.nl .

Wat heb je nodig?

 • Restje risotto. Wij hebben hier saffraan risotto gebruikt, maar je kunt ook andere risotto gebruiken. Als er maar niet al te grove ingrediënten in zitten. Neem geen risotto die je net gemaakt hebt. Die is te slap. laat de risotto minstens een nacht in de koeling afkoelen zodat het wat vaster is.
 • 1 ei
 • bloem
 • paneermeel
 • neutrale olie om te frituren
 • zout, peper, kurkuma

Hoe begin je er aan?

 1. Doe de bloem, ei en paneermeel in aparte lage bakjes.
 2. Het ei even goed losroeren.
 3. Doe door de bloem wat zout, peper en kurkuma.
 4. Doe in een pannetje voldoende olie om de balletjes onder te laten staan. Zet op hoog vuur en laat goed heet worden.
 5. Maak balletje van de risotto. Ik heb daarvoor een ijsbolletjes schep gebruikt. Dan zijn ze ongeveer van gelijke grootte.
 6. Rol het bolletje door de bloem, de ei, de paneermeel.
 7. Rol het nu nog eens door de ei en paneermeel.
 8. Rol op deze manier de balletjes en frituur ze bruin in de hete olie.
 9. Laat even uitlekken op keukenpapier.
 10. Lekker met een ijskoud biertje 😉

3 antwoorden op “Eenvoudige arancini”

  1. Hai Andrea! Ja ze zijn zalig… het enige probleem: probeer maar eens restjes risotto over te houden 🙂
   Maarrrr, als je ze dan toch gaat maken, doe er dan eens een blokje mozzarella binnenin. dat is helemaal de max!!
   groetjes,
   P&P

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.