Ravioli met groene asperges en ricotta

Het is weer aspergetijd!! dus we gaan weer volop koken en bakken met de groene witte rakkers. De witte vind ik persoonlijk echt zalig om puur te eten, maar de groene lenen zich er perfect voor om door een risotto, of pasta te doen of mee te bakken in een plaattaart. De groene asperges kunnen wel vaak een wat taaie en houterige onderkant hebben. Zorg dus echt dat je er voldoende afhaalt, want anders is het net of je op een stuk hout zit te kauwen. Dat wil je niet. Hoe weet je dan hoeveel eraf moet? Begin de stengel vanaf de onderkant te buigen totdat hij breekt. That`s it!. Dan heb je altijd voldoende van de stengel verwijderd. Normaal schillen we de groene asperges niet, maar dit keer doen we dat wel. Omdat we echt een fijne zachte vulling willen hebben voor onze ravioli. Kijk je mee?

Wat heb je nodig? (4 personen)

 • vers pastadeeg, gemaakt van ongeveer 500 gr semolina.
 • 1 bos groende asperges van ongeveer 500 gr
 • 1 klein rood uitje
 • 400 gr ricotta
 • geraspte parmezaanse kaas
 • 1 eierdooier
 • peper, zout, olijfolie
 • rasp van de schil van een biologische citroen
 • boter
 • groentebouillon
 • scheutje witte wijn
 • verse basilicum

Hoe begin je er aan?

Maak het pastadeeg volgens het recept en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling:

Breek de onderkant van de asperges en schil ze dun. Snij ze vervolgens in heel fijne stukjes. Hou de kopjes heel en leg die apart. Snij een klein rood uitje heel fijn. Verhit een lage pan met wat olijfolie en een beetje boter. Fruit daarin het uitje met de aspergestukjes. Goed kruiden met peper en zout en blus met een scheutje witte wijn. Laat even sudderen en zacht worden. Haal van het vuur en laat even afkoelen.

Roer ondertussen de ricotta los met een vork. Rasp er wat parmezaanse kaas door, de helft van de geraspte citroenschil en roer de dooier erdoor. Meng nu het afgekoelde aspergemengsel erdoor. Let op: niet het vocht, maar alleen het mengsel. Dus het is beter om het eerst even te laten uitlekken in een zeek of op keukenpapier. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Rol nu de pasta uit met een machine tot dunne lappen. Begin let de grofste stand en ga zo telkens een standje fijner. Leg op de lap hoopjes vulling en leg er een andere lap op. Gebruik wat water om ze goed te laten plakken. Druk nu voorzichtig met je vingers de hoopjes rondom aan zodat de lucht eruit gaat. Dit is heel belangrijk, want anders gaan ze open tijdens het koken. Snij ze los en druk de randen aan met een vork.

Breng een grote pan water aan de kook. Als het water kookt voeg je een flinke scheut zout toe. Doe de ravioli voorzichtig in de pan. Omdat ze gemaakt zijn van grano duro, duurt het iets langer dan normaal voordat ze goed zijn. Zeker 5 minuten. Maak ondertussen het sausje door een flinke klont boer in de pan te smelten met een flinke scheut goede olijfolie. Doe hierin de aspergekopjes. Blus met een beetje witte wijn en doe er eventueel een klein beetje bouillonpoeder bij. Doe er de rest van de geraspte citroenschil bij.

Doe de ravioli bij de saus en schud voorzicht om. Serveer met nog wat extra parmezaanse kaas en verse basilicum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.