Het basis recept (met eieren)

Zelf pasta maken is niet moeilijk en je hebt er maar heel weinig ingrediënten voor nodig. Het is alleen een kwestie van oefenen, maar je geduld wordt beloond! De smaak is niet te vergelijken met droge pasta. Wij gebruiken vaak een hele fijne griesmeel als basis (“Semolina”) In Italiaanse speciaalzaken kan je die ongetwijfeld kopen. Anders kan je ook gewone bloem, of liever nog bloem type 00 gebruiken. De pasta wordt dan wel wat zachter en de kooktijd is dan ook maar heel kort.

Gebruikelijk wordt er per 100 gr. bloem 1 ei gebruikt. Je kunt eventueel ook iets minder eieren gebruiken. Voor de ravioli hebben we minder eieren gebruikt omdat het anders een “te zwaar” deeg zou worden. Om het goed kneedbaar te maken kan een scheutje olie en water helpen, maar dat in principe niet nodig. 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 500 gr harde tarwebloem of “semolina” (= zeer fijne griesmeel). Wil je een wat zachtere pasta, dan kun je de semolina ook mixen met een deel bloem type 00. Bijvoorbeeld 50% semolina en 50% 00 bloem. Een kwestie van smaak en uitproberen. De kooktijd wordt korter naarmate je meer bloem 00 toevoegt.
  • 4-5 eieren
  • eventueel een klein scheutje olijfolie

Hoe begin je er aan?

  1. Doe de bloem op het aanrecht en maak een kuil.
  2. Breek de eieren in een kom en roer ze los. Doe het mengsel in de kuil.
  3. Voeg eventueel een heel klein scheutje olie toe.
  4. Meng van buiten naar binnen met een spatel.
  5. Nu goed kneden tot je een massieve gladde bal hebt.
  6. Wikkel de bal in plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
  7. Verdeel het deeg in stukken en haal het door de pastamachine. Je zult zien dat de eerste ronde niet goed lukt (deeg scheurt), maar door het deeg telkens weer dubbel te vouwen en weer opnieuw door de machine te halen, zal het een gladde lap worden. Gebruik eerst de meest grove stand en werk naar een steeds kleinere stand. Als je de gewenste dikte hebt, kun je eventueel de vorm erop zetten om tagliatelle of tagliolini, of spaghetti te maken (slierten). Geen pastamachine, gebruik dan een deegroller. Zo deden ze het vroeger ook. Het vergt alleen wat meer spierballen.
  8. Als de pasta klaar is, kan je die direct koken, of eerst drogen. Bestrooi de pasta en/ of je werkblad met bloem om plakken te voorkomen.

Goed om te weten…en andere tips

Gebruik de verse pastabladen voor lasagne of voor ravioli.

Omdat deze “eierpasta” van zichzelf al wat zwaarder is dan gewonen droge pasta en trouwens ook veel smaakvoller, zou ik de saus heel licht houden. Dus geen zware vleessaus, maar een lichte tomatensaus bijvoorbeeld.

Als je toch bezig bent, maak dan meteen wat meer en vries het in. Maak er dan wel van tagliatelle o.i.d. van en rol je losjes op in hoopjes. Laat ze heel even drogen op een theedoek en vries ze in. Als je de pasta wilt gebruiken kan je deze rechtstreeks uit de diepvries in het kokende water doen.

Zelf gebruiken we een handmatige pastamachine of een opzetstuk voor een keukenmachine. Dat laatste is echt ideaal en gaat supersnel. Heb je geen pastamachine? Dan kan het ook met de deegroller. Het kost uiteraard wel wat meer moeite. Rol niet teveel deeg tegelijk uit, anders wordt het te zwaar. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Rol de lap dan op en snij er rolletjes van zoals bij een pannenkoek. Je kunt zelf bepalen of je ze breed (papardelle) of smal (tagliatelle) wilt.

Kook pasta altijd met veel zout in het water! Na het koken bewaar je altijd wat kookvocht zodat de pasta niet gaat plakken en om de saus eventueel wat te verdunnen. Omdat de pasta altijd door de saus gaat, is het toevoegen van olie na het afgieten niet echt nodig. En nooit afspoelen met water!

Eén antwoord op “Het basis recept (met eieren)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.