Cortecce met cime di rapa en venkelworst

Nu we de cortecce of orecchiette hebben gemaakt, kunnen we ermee aan de slag. Heb je al eens gedacht aan cime di rapa? In Nederland en België nog het meeste te vergelijken met raapsteeltjes. Qua smaak dan, want “cime” betekent “top”, dus je eet in feite de bloemtoppen van de struik, samen met de bladeren. Maar goed…, dus heb je een moestuin? Ga dan eens op zoek naar zaadjes, dan heb je in het najaar en winter een geweldige voorraad cime di rapa. En wil je het echt zoals in de Puglia? doe er dan geen kaas over, maar geroosterde broodkruim. Kijk hier voor de versie met ansjovis.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1 kilo cime di rapa, maar kun je dat nu echt niet krijgen, probeer dan ook eens raapsteeltjes, wilde spinazie, palmkool of snijbiet. Smaak is wel anders, maar ook lekker 😉
  • ca 200 gr venkelworst.
  • rood pikant chili pepertje
  • 3 sneetjes brood
  • Peper, zout, olijfolie
  • teentje knoflook

Hoe begin je eraan?

Rooster het brood in de oven of broodrooster. Vermaal het in een keukenmachine of met een vijzel. Zet een pan op middelhoog vuur en doe er wat goede kwaliteit olijfolie in. Rooster hierin de broodkruim met een beetje rode chilipeper, peper en zout.

Zet een grote pot met water op het vuur. Zodra het kookt voldoende zout erbij doen.

Maak de bladgroente schoon. Haal de harde stukken van de stelen eraf, de buitenste harde bladeren en scheur ze in stukken. Kook de pasta samen met de bladgroente in dezelfde pot.

Zet ondertussen een grote pan op het vuur en doe daar een flinke scheut olijfolie in. Pel het teentje knoflook, plet en halveer deze en doe in de olie. Niet laten aanbranden! Haal het vel van de worst en bak deze bruin. Doe er naar smaak nog wat verse chilipeper bij. Nu even wachten tot de pasta en cime di rapa gaar zijn.

Als het zover is, de pasta met groente afgieten, maar laat altijd wat kookvocht apart. Dit is heel rijk van smaak en daarmee maken we de saus af.

Doe de pasta en groente erbij in de pan. Doe er een scheutje kookvocht bij en laat goed doorwarmen. Misschien nog even kruiden naar smaak dus.

Serveer met de pangrattato. De broodkruim dus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.