Minestra di zucca, pastinaca e pasta
Dit is comfortfood!! Een dampend bord met dikke minestra met daarin grove pasta. Hier kun je iemand echt blij mee maken. Daar ben ik zeker van. We noemen het een minestra, omdat het een vrij dikke soep is van verschillende groenten die je daarna pureert. Een dunne soep op basis van een bouillon noemen we een brodo. Daar doen we vaak gevulde pasta in zoals tortellini of cappelletti. We hebben zowel van minestre als brodo verschillende lekkere recepten.
Het ideale van deze soep is dat je er allerlei restjes groenten in kunt verwerken. En trouwens ook allerlei restjes pasta. Ideaal dus. Ik kies vaak voor een wat grovere holle pastasoort, zoals rigatoni, conchiglie of zoals hier lumache (slakkenhuizen). Daar blijft de soep dan zo lekker in hangen.
Denk ook eens aan groenten zoals broccoli met bloemkool, of wortel met pompoen, of zelfs allerlei soorten bonen. Alles is mogelijk en kies vooral groenten uit het seizoen.
Voor een lekkere crunch heb ik hierover pastinaakchips gedaan, die ik in de oven heb geroosterd met wat gerookte paprikapoeder. Een heerlijke aanvulling. Ook dit kun je met allerlei soorten groenten doen. Rooster bijvoorbeeld eens boerenkool of palmkool met wat zeezout, of wortel of zoete aardappel.
Minestra van pompoen en pastinaak en pasta “lumache”
Ingrediënten
Minestra:
- 1 kleine butternut pompoen
- 2 pastinaken
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 bouillonblokje (groente)
- olijfolie, peper, zout
- takjes verse kruiden: salie, tijm, rozemarijn
- 200 gr pasta: lumache, rigatoni, conchiglie
Geroosterde pastinaakchips:
- 1 pastinaak
- 1 eetlepel geroosterde paprikapoeder (gewone kan ook)
- olijfolie, peper, grof zeezout
Instructies
De minsetra maken:
- We roosteren eerste de groenten in de oven voor extra veel smaak. Verwarm de oven dus voor op 200 graden.
- Maak de groenten schoon en snij in grove stukken.
- Leg de groenten op een stuk bakpapier op een bakplaat. Verspreid ze goed en schenk er wat olie over. Leg ook de takjes verse kruiden ertussen. Laat de takjes heel, want dan kun je ze er straks weer makkelijk tussenuit halen. Doe er ook wat grof zeezout en vers gemalen peper over.
- Laat de groenten helemaal zacht worden. Haal ze uit de oven en verwijder de takjes kruiden. Doe de groenten in een hoge pan en zet op het vuur.
- Doe er een scheut water en een bouillonblokje bij. De groenten moeten nét onder staan. Breng aan de kook en als alles zacht is pureer je de soep. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook ondertussen in een andere pan met ruim water de pasta half gaar. Halverwege de kooktijd doe je de pasta bij de soep en laat verder garen.
De geroosterde pastinaakchips:
- Borstel de pastinaak onder de kraan goed schoon. Hij hoeft niet geschild te worden.
- Als het goed is, is je oven nog warm. Zet de oven op hetelucht 200 graden.
- Schaaf met een mandoline hele dunne plakjes van de pastinaak. Hoe dunner, hoe krokanter het resultaat. Doe ze in een kom met een flinke scheut olijfolie, de paprikapoeder, peper en zeezout.
- Goed husselen met je handen en verspreid de schijfjes op een stuk een bakpapier op een bakplaat.
- Zet in de oven. Draai indien nodig de plakjes om als ze niet helemaal gelijkmatig bruin worden. Haal ze eruit als jij ze knapperig genoeg vindt.
- Ze worden iets knapperiger als ze afkoelen, maar als je ze te lang laat staan worden ze weer zacht. Vrij snel nadat je ze gemaakt hebt serveren dus. De chips kun je prima maken terwijl je de soep maakt.
- Serveer eventueel met wat verse fijngehakte peterselie en/ of parmezaanse kaas erover.