Ga terug

Minestra van pompoen en pastinaak en pasta "lumache"

Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: gerookte paprika, pasta, pastinaak, pompoen
Porties: 4

Ingrediënten

Minestra:

  • 1 kleine butternut pompoen
  • 2 pastinaken
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • olijfolie, peper, zout
  • takjes verse kruiden: salie, tijm, rozemarijn
  • 200 gr pasta: lumache, rigatoni, conchiglie

Geroosterde pastinaakchips:

  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel geroosterde paprikapoeder (gewone kan ook)
  • olijfolie, peper, grof zeezout

Instructies

De minsetra maken:

  • We roosteren eerste de groenten in de oven voor extra veel smaak. Verwarm de oven dus voor op 200 graden.
  • Maak de groenten schoon en snij in grove stukken.
  • Leg de groenten op een stuk bakpapier op een bakplaat. Verspreid ze goed en schenk er wat olie over. Leg ook de takjes verse kruiden ertussen. Laat de takjes heel, want dan kun je ze er straks weer makkelijk tussenuit halen. Doe er ook wat grof zeezout en vers gemalen peper over.
  • Laat de groenten helemaal zacht worden. Haal ze uit de oven en verwijder de takjes kruiden. Doe de groenten in een hoge pan en zet op het vuur.
  • Doe er een scheut water en een bouillonblokje bij. De groenten moeten nét onder staan. Breng aan de kook en als alles zacht is pureer je de soep. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook ondertussen in een andere pan met ruim water de pasta half gaar. Halverwege de kooktijd doe je de pasta bij de soep en laat verder garen.

De geroosterde pastinaakchips:

  • Borstel de pastinaak onder de kraan goed schoon. Hij hoeft niet geschild te worden.
  • Als het goed is, is je oven nog warm. Zet de oven op hetelucht 200 graden.
  • Schaaf met een mandoline hele dunne plakjes van de pastinaak. Hoe dunner, hoe krokanter het resultaat. Doe ze in een kom met een flinke scheut olijfolie, de paprikapoeder, peper en zeezout.
  • Goed husselen met je handen en verspreid de schijfjes op een stuk een bakpapier op een bakplaat.
  • Zet in de oven. Draai indien nodig de plakjes om als ze niet helemaal gelijkmatig bruin worden. Haal ze eruit als jij ze knapperig genoeg vindt.
  • Ze worden iets knapperiger als ze afkoelen, maar als je ze te lang laat staan worden ze weer zacht. Vrij snel nadat je ze gemaakt hebt serveren dus. De chips kun je prima maken terwijl je de soep maakt.
  • Serveer eventueel met wat verse fijngehakte peterselie en/ of parmezaanse kaas erover.