Een echte klassieker op z’n Italiaans: de Big Mac

Il “Big Mac” Italiano

De Big Mac heeft natuurlijk geen introductie nodig. Die kennen we allemaal wel. Althans, de versie die we in Nederland en België eten. Het grappige is dus dat elk land de smaak van het fastfood aanpast naar de smaak in dat land. Zo is in Nederland de mayonaise veel zoeter dan in België en Frankrijk, waar er veel meer mosterd door gaat. De Mac Kroket is bijvoorbeeld ook iets typisch Nederlands en kan je zelfs in België al niet krijgen.

Zo gaat dat ook met de burgers van deze M keten in Italië. Daar waar we gewend zijn aan een zacht (lees: klef) broodje bij ons, wordt ciabatta gebruikt in Italië. In plaats van ijsbergsla wordt er rucola gebruikt. Volledig aangepast aan de smaak van het land.

Daar kunnen we natuurlijk iets leuks mee doen…. nu we toch weten hoe met desem zelf ciabatta kunnen bakken, kunnen we helemaal los gaan met het maken van onze eigen versie van “il Big Mac Italiano”.

Wij hebben in dit geval hele dunne hamburgers genomen, van Iberico vlees. En dan twee per broodje. Met daartussen plakken gebakken aubergine (in plaats van brood). Je kunt ze uiteraard ook zelf maken. Het recept om zelf hamburgers te maken vind je hier.

En dan .. de saus

Het lastigste blijft altijd de saus. Gewoon mayonaise en/ of ketchup geeft onvoldoende pit aan het broodje. Gelukkig heeft “Familie over de kook” heel veel burgers getest en vervolgens de saus zoals je die bij de grote M eet nagemaakt. En ik moet zeggen…. dat komt dus echt in de buurt!!! Heerlijk met een lichte rokerige smaak, licht pikant en toch ook een klein beetje zoet, met hele kleine stukjes augurk erin. Ik ben fan!

Wil je die saus ook maken? Kijk dan op de website van “Familie over de kook“. Daar heb ik het recept van gebruikt. Volg de link en je ziet meteen het recept van de saus.

Een echte klassieker op z’n Italiaans: de Big Mac

Gang: lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, ciabatta, hamburger
Porties: 2 porties

Equipment

  • grilpan of grilplaat

Ingrediënten

  • 1 ciabatta (liefst zelfgemaakt, anders vers of afbak)
  • 4 dunne hamburgers
  • saus volgens het recept met de link in de omschrijving
  • 1 aubergine
  • 1 witte ui
  • 1/2 zakje rucola
  • 1 grote tomaat
  • vers gemalen peper, zeezout, olijfolie

Instructies

  • Bak de ciabatta af volgens instructies. Wil je zelf ciabatta maken, dan is dat nog beter. Volg dan het recept op onze site. de link staat in de instructies. Wij maken de ciabatta zelf met desem. Begin daarmee dan dus de dag ervoor, dan heb je de volgende dag een super verse ciabatta.
  • Snij de aubergine in plakken en bak ze in een laagje olijfolie. Hou je liever van gegrilde aubergine? Dan kan je ze ook meteen in de grillpan doen. Laat ze bruin worden en leg ze even op een stuk keukenpapier.
  • Snij de ui in ringen en bak ze zachtjes in een pan met wat olijfolie bruin.
  • Snij de tomaat in dunne plakken.
  • Maak de saus volgens de instructies van het recept van "familie over de kook".
  • Snij de ciabatta in grote stukken. Snij overlangs doormidden en besprenkel met een heel klein beetje olijfolie. Maak de grillpan of plaat heel heet en leg de binnenkant van het broodje even op de gril. Niet te lang, gewoon tot het broodje een klein beetje gekleurd is.
  • Gril nu de hamburgers. Heb je Iberico burgers, dan moeten ze net doorbakken zijn. Heb je burgers van rundsvlees, dan bak je ze medium.
  • Nu gaan we stapelen: Neem de bodem van het broodje en smeer in met saus. Leg er wat rucola op en dan een hamburger. Dan de plakjes aubergine, gebakken uien en weer een hamburger. Dan volgen de plakjes tomaat en weer een plukje rucola. Smeer ook het bovenste broodje royaal in met saus en leg die er bovenop.
  • Nu heb je een prachtig broodje dat onmogelijk is om zo op te eten zonder er een bende van te maken. 🙂 Buon appetito!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.