Dit is pasta voor gevorderden! Een typisch gerecht uit het Zuiden van Italië, uit de regio Puglia. ‘Cime di rapa’ is een bladgroente waar aan het einde kleine broccoli-achtige bloempjes aan komen. Aangezien deze soort in Nederland vrijwel niet te krijgen is, maken we het hier met raapsteeltjes. Die zijn vergelijkbaar, alleen qua blad veel kleiner en hebben ook niet die typische broccoli topjes. Het smaakt vrij bitter en is daarom niet bij iedereen geliefd, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Traditioneel wordt het gegeten met “orecchiette” (“oortjes”), een type pasta die hard vrij hard blijft na het koken en lijken op…oortjes ja.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 600 gr raapsteeltjes of cime di rapa (een flinke bos, want het slinkt behoorlijk)
- 2 teentjes knoflook
- 4 ansjovis filetjes
- stukje verse rode chilipeper
- olijfolie, peper, zout
- pasta tips: orecchiette of spaghetti, (Wij hier hebben hier verse ’trofie’, van quinoa en volkorenmeel gebruikt)
Hoe begin je er aan?
- Zet een flinke pan met water aan de kook voor de pasta.
- Was de raapsteeltjes en snij indien nodig de onderkanten eraf (worteltjes). Steeltjes kunnen eraan blijven, die worden vanzelf zacht tijdens het stoven.
- Schil de knoflook en snij ze doormidden.
- Snij het rode chili pepertje in stukjes (hoeveelheid hangt van je smaak)
- Snij de ansjovis in stukjes.
- Als het water kookt, kan je nu de pasta, met wat zout, in de pan doen. (Gebruik je verse pasta, wacht dan nog even, want die is veel sneller klaar)
- Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en doe de knoflook, ansjovis filetjes en de rode peper in de pan.
- Voeg de raapsteeltjes toe en laat ze slinken. Laat even stoven, totdat de pasta klaar is. Voeg naar smaak vers gemalen peper en zout toe.
- Giet de pasta af en voeg deze toe. Even goed mengen en opwarmen.
Tip: Hou je niet van ansjovis, maar wil je wel een beetje pit in je gerecht? Bak dan wat vlees van Italiaanse (venkel) worstjes uit en voeg dit toe (zonder vel dus).