Salade van gegrilde radicchio, balsamico en parmezaanse kaas

Radicchio alla griglia con balsamico e parmigiano
Salade van radicchio met balsamico en parmezaanse kaas

Nauwelijks een recept te noemen, maar toch de moeite waard om te posten en te maken. Radicchio (spreek uit als radiekkijoo) is een roodlof dat valt onder de cichorei. Heeft een lichtbittere smaak en een stevige structuur. Juist vanwege de bittere smaak gaat radicchio heel goed met de balsamico azijn.

Dit jaar heb ik voor het eerst radiccio in de moestuin geteelt. Ik was erg verrast want na weken tegen groene bladeren aan te hebben gekeken (ik begon te denken dat ik sla had gezaaid), zag ik ineens rode kropjes verschijnen in het hart van de plant. Een soort kooltjes. Daar ligt ook de verwarring. Veel mensen denken dat het een sla of koolsoort is, maar dat is het dus absoluut niet. Het valt echt onder een ander ras en ook de smaak ligt ver van sla of kool af. Ik vind het in ieder geval zalig.

Radicchio is behoorlijk veelzijdig, omdat je het uiteraard rauw als een salade kunt eten. Maar ook even kort op de gril, of in reepjes gesneden door de risotto, of oer de pizza is het heerlijk. Experimenteren dus. En waar je wellicht in Nederland en België best wat moeite moet doen voor een kropje, zijn er hier -tig- soorten radiccio. In elke vorm en maat. Dit is de tijd dus profiteer ervan.

Radicchio

Even kort op de gril…

In dit geval heb ik dus de radicchio in 4 grote stukken gesneden. Zorg ervoor dat de grilplaat of BBQ goed heet is en leg de stukken even kort op de gril. Vooral niet te lang, want dan worden ze slap, verkleuren ze en worden ze nog bitterder. Schik de stukken op een mooie schaal en giet er royaal een goede olijfolie en een goed balsamico azijn over.

Kruid goed af met wat vers gemalen peper en grof zeezout en schaaf er wat parmezaanse kaas of pecorino over.

Geweldig als bijgerecht bij rood vlees, of als lunch met een kop pompoensoep of grof stuk brood.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.