Torta tenerina – zachte pure chocoladetaart

Holy moly dit moet je proeven! Een heerlijke smeuïge chocoladetaart uit de Emilia Romagna. Hij is vrij plat, omdat er geen bloem of zelfrijzend bakmeel in gaat. Alleen eieren, boter, suiker en vooral heel veel pure chocolade!! Heel makkelijk om te maken, maar het geheim van de taart zit in het bakken. Dat doe je niet op een heteluchtstand, maar op onder- en bovenwarmte. En vooral….niet te lang in de oven laten! Een paar minuten kan al het verschil maken tussen een smeuïge en een droge taart. Gewoon een kwestie van veel oefenen dus 🙂

De taart rijst in de oven, maar stort weer in als hij afkoelt. Daardoor krijgt hij het typische craquelé oppervlak. Dat hoort dus zo. Dan is ie crunchy van buiten en zeer zacht van binnen. Vandaar ook de naam: tenerina (tenero = zacht). Ik zeg: een topper!!

Torta tenerina

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chocolade
Porties: 8

Equipment

  • springvorm van 24 cm

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocolade >70% cacao
  • 100 gr zoute boter
  • 4 eieren
  • 90 gr fijne suiker
  • 3 eetlepels volle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op stand met boven- en onderwarmte op 170°C
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet en bebloem de ring van de springvorm.
  • Hak de chocolade fijn en smelt deze au bain mairie.
  • Doe de boter erbij. Zodra alles gesmolten is van het vuur halen.
  • Ondertussen de eieren splitsen. In de ene kom doe je de dooiers, in de andere kom doe je de eiwitten.
  • Doe in elke kom de helft van de suiker. Klop nu de eiwitten stijf in pieken.
  • Klop de dooiers schuimig. Doe dit net zo lang tot de hoeveelheid is verdubbeld en de massa lichtgeel is. dit duurt ongeveer 3 minuten.
  • Doe het chocolademengsel bij de dooiers en meng goed. Doe ook de melk erbij. Goed mengen.
  • Doe nu de eiwitten voorzichtig bij het chocolademengsel. “vouw” als het ware de eiwitten erdoor. vooral niet te hard kloppen, dan klop je alle lucht er weer uit.
  • Als het mengsel mooi glad is, doe je het in de springvorm. Zet in de oven voor 25 minuten.
  • Nu komt het: check na 25 minuten of hij gaar is, of liever gezegd: of hij nog niet gaar is. Check dit met een satéprikker. Je haalt hem uit de oven als de satéprikker nog vochtig is als je hem eruit haalt.
  • Laat afkoelen. Haal dan de springvorm eraf en bestrooi met suiker.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.