Mini-calzone met een vulling van kastanjes en pure chocolade.

Calzoncelli di castagne e cioccolato fondente

Mini-calzone met een vulling van kastanjes en chocolade: een echte kersttraditie uit de Basilicata. Zoals in Nederland met oudjaar oliebollen worden gegeten en in België met kerst kerststronk, zo zijn de calzoncelli onlosmakelijk verbonden met kerst in Zuid-Italië. Vrij logisch ook, want kastanjebomen groeien er in overvloed. De kastanjes werden in Oktober geraapt en bewaard tot december, waarna er deze zoetigheden van werden gemaakt. Grote kans trouwens dat ze deze mini-calzone in de rest van Italië niet eens kennen. Het is dus echt een typisch streekgerecht uit de Basilicata. En wanneer je op zoek gaat naar een recept en je leest 10 recepten, dan is de kans groot dat ze ook echt alle 10 anders zijn. Zo gaat het vaak met dit soort tradities: elke familie geeft er een eigen identiteit aan. Dat is juist het mooie.

Zo zijn er versies waarbij een deel van de kastanjes is vervangen door gewelde en gekookte kikkererwten. Ook kun je er wat munt, anijs of hazelnoten door doen. Wat wel alle recepten met elkaar gemeen hebben, is dat de vulling een basis heeft van kastanjes en chocolade. Verder kun je een versie naar eigen smaak maken.

Nonna maakt elk jaar zakken vol en deelt ze aan iedereen uit in de familie. Wanneer ik vraag wat er in zit en hoeveel, dan is het antwoord “van alles wat, beetje naar smaak” etc. Nonna gebruikt geen kookboek en heeft geen recepten-schriftje. Ze kookt vanuit gevoel en liefde. Geweldig. Ik ben dus op zoek gegaan naar een basisrecept en heb hier een “da noi” draai aan gegeven. Let op: de hoeveelheden zijn ook hier voor een hele familie. Echt een hele berg dus. Wil je iets minder? Maak dan de helft. Je kunt ook een deel van het deeg en de vulling invriezen voor later. Dat heb ik dus gedaan. Buon Natale!

mini-calzone met een vulling van kastanjes en pure chocolade

Calzoncelli di castagne e cioccolato fondente
De hoeveelheden zijn vrij veel. Zeker voor 50 stuks. Vind je dit teveel? Maak dan de helft. Maar invriezen kan ook. Maak het deeg en de vulling en verpak een deel in huishoudfolie en bewaar het in een diepvrieszakje in de vriezer. Dan kun je er het hele jaar nog van genieten.
Het leuke van dit gerecht is dat elke familie een eigen versie heeft. Zo kun je een deel van de kastanjes ook vervangen door gewelde en gekookte kikkererwten, of kun je er wat munt, anijs of hazelnoten door doen. Wat wel alle recepten met elkaar gemeen hebben, is dat de vulling een basis heeft van kastanjes en chocolade. Verder kun je een versie naar eigen smaak maken.
Gang: Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chocolade, kastanjes
Porties: 50 stuks

Equipment

  • machine om pasta lappen mee te draaien

Ingrediënten

Het deeg:

  • 500 gr bloem tipo 00 of fijne patentbloem
  • 4 eieren
  • 50 gr zachte boter
  • 50 gr suiker
  • 50 ml witte wijn
  • snufje kaneel
  • 1 eetlepel marsala

De vulling:

  • 300 gr gekookte kastanjes (zonder schil dus). Reken op zeker op 600 gr ongepelde kastanjes
  • 200 gr extra pure chocolade >72%
  • 50 gr poedersuiker
  • snufje kaneel
  • 4 eetlepels amandelmeel (mag ook hazelnootmeel zijn)
  • geraspte schil van een halve sinaasappel
  • scheutje marsala
  • 60 ml melk
  • 30 ml sterke espresso
  • 1 eetlepel bittere cacaopoeder

Instructies

Het deeg:

  • Het deeg maken gaat gaat makkelijkste in een keukenmachine, omdat het deeg vrij stug is. Kneden is dus zwaar.
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Laat draaien tot alles is opgenomen.
  • Kneed tot je een gladde homogene bal hebt. Wij kneden het deeg altijd nog even met de hand, om het echt homogeen te krijgen. Wikkel de deegbal in huishoudfolie en laat een paar uur koelen in de koeling.

De vulling:

  • Maak met een scherp mes een inkeping in de kastanjes. Doe ze in een pan met water en kook ze gaar. Dit kan wel een half uurtje duren.
  • Smelt de chocolade au bain marie en doe de melk erbij.
  • Als de kastanjes gaar zijn, laat je ze afkoelen. Snij ze doormidden en lepel de vulling eruit. Doe ze in een grote kom en prak ze fijn. Hoeft niet in een keukenmachine. De vulling mag best wat grof zijn.
  • Doe nu de rest van de ingrediënten erbij en meng tot je een dikke pasta hebt. Dit is dus echt iets naar smaak en waar je je eigen draai aan kunt geven.

Het maken van de calzoncelli:

  • Rol met de pastamachine dunne lappen van het deeg. Zelf heb ik tot de de een na dunste stand gedraaid. Je kunt ze ook iets dikker laten. Leg de lappen op een met bloem bestoven werkblad.
  • Leg op de lappen een hoopje vulling. Hou daarbij een afstand tussen de hoopjes vulling van ongeveer 3 cm.
  • Bestrijk de randen met een beetje water en klap de lap in de lengte dubbel. Druk rondom elke hoopje vulling voorzichtig de lucht eruit. Dit is heel belangrijk, omdat ze anders open kunnen gaan tijdens het bakken.
  • Snij de randjes bij met een kartelwieltje en snij de calzoncelli los van elkaar.
  • Voor het bakken: doe een flinke laag olie in een pan en verhit tot 180 graden. Je kunt de temperatuur ook testen met een klein stukje deeg. Doe voorzichtig enkele calzoncelli erin en laat ze een paar minuten bakken tot ze goudbruin zijn. Halverwege even omdraaien.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de calzoncelli met poedersuiker.
  • Buon Natale!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.