Tartufo: You hate it or you love it…

Waar waren we ook al weer gebleven? We hadden een pakketje met heerlijke producten van www.amesi.nl ontvangen om recepten mee te maken. Voordat we dat doen, bekijken we natuurlijk eerst een kritisch wat deze producten zijn en wat we er precies mee gaan maken. De vorige keer hebben we de ‘marmellata di fichi d`india’ (jam van cactusvijgen), waar we heerlijke crostate van hebben gemaakt en de ‘miele di castagna’ (honing van kastanjebloesem) getest. Lees hier onze eerste review. Ik kan je zeggen, de crostate waren niet aan te slepen, zo lekker. 

En dan nu de producten met truffel. Truffel is zoiets van: “you hate it or you love it!” Het is een smaak die je niet kunt beschrijven. Sommigen beschrijven de smaak als ‘aards’. Dat is wellicht omdat ze uit de grond komen, maar verder kan ik daar niet zoveel mee. Bieten smaken ook ‘aards’, maar de smaak lijkt in geen velden of wegen op truffel. Truffel smaakt naar truffel. De sterkte van de smaak en geur varieert van soort tot soort, maar is over het algemeen zeer uitgesproken.

Wat is een truffel nu eigenlijk? Een truffel is een soort zwam die onder de grond groeit, op de wortels van bepaalde bomen. Men is er (nog) niet in geslaagd om truffels te kweken en ook het zoeken kan alleen met speciaal getrainde honden en varkens. Daarnaast moeten ook nog eens de weerscondities optimaal zijn en mag alleen in een bepaalde periode naar truffels worden gezocht. Allemaal factoren, waardoor het een zeer exclusief product is. Elk seizoen heeft ook nog eens zijn eigen varianten. Het is dus een misverstand dat truffel alleen in het najaar te verkrijgen is. …Tot zover de les over truffels…

Wat hebben we in ons mandje aan producten: een olie met witte truffel, honing met zomertruffel en grof zeezout met gemalen truffel. Dan draaien we nu de doppen en deksels eraf…

Truffelolie: Dit is een olijfolie die geparfumeerd is met witte truffel. Een truffel bevat geen olie, dus het is geen olie die gemaakt is van truffel. Het is een fijne olie, met een milde geur en smaak. Ik vind zelf dat de geur sterker is dan de smaak. Dit maakt dat het een olie is die in veel gerechten te gebruiken is. De houdbaarheid van deze olie is beperkt. Dat heeft met name te maken met het feit dat na het openen de smaak en geur vervaagt. Wij gaan het zeker eens proberen over gebakken paddestoelen, bruschetta, in soep van champignons, bloemkool of knolselder, omelet, rucola salade, in de mayonaise, over een carpaccio, over de pasta en risotto en bij asperges.

Truffelhoning: Het is een vloeibare acaciahoning, waarin echte schijfjes zomertruffel in zitten. Het type truffel en de herkomst is zelfs vermeld op het potje. Na het opendraaien van het potje was het even van “Oei!” De geur is enorm sterk en ik had mijn twijfels over de combinatie met honing. Even proeven dus. Dit is heel vreemd: eerst proef je duidelijk de truffel en daarna pas het zoete van de honing. Vervolgens mengen beide smaken zich en blijven samen hangen in je mond. Erg verassend en toch wel heel erg lekker! Dit is dus alleen niet het type honing dat je in je thee doet, of op je brood smeert. Waar wij deze honing zeker eens mee gaan combineren: peer, ricotta en noten, marinade voor vlees, dressing in salades, in combinatie met geitenkaas en filo-deeg.

Zeezout met zwarte truffel: Dit zijn vlokjes zeezout met gemalen zwarte truffel. Je ziet de stukjes truffel echt zitten en de smaak is lekker en niet overheersend. Het lekker van dit zout is, dat het vlokjes zijn en geen grove korrels. Grove korrels zijn namelijk echt niet lekker om op te kauwen en deze vlokjes smelten als het ware in je mond. Met zeer veel gerechten te combineren dus, maar wij gaan het combineren met: gegrilde steak, geroosterde peperoni, aardappels met rozemarijn uit de oven, met pure chocolade en over de omelet.

Tot slot even het volgende: als je truffel gebruikt, hou het gerecht en de rest van de ingrediënten sober en eenvoudig. Het gaat tenslotte om de truffel.

2 antwoorden op “Tartufo: You hate it or you love it…”

    1. Ciao Anne-Marie, Dank je voor je reactie. Wij zijn er ook dol op. Deze producten zijn ook zeer lekker omdat ze niet te overheersend zijn en daardoor goed te combineren met veel gerechten. Het zout hebben we al een beetje gebruikt in de mayonaise, maar is ook heel lekker over gegrild vlees. De honing is wat moeilijker te combineren, maar wel een grote uitdaging! Je zult het wel zien de komende tijd.
      groetjes en fijne dag,
      Pauline & Pasqualino

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.