AMESI – ambachtelijke Italiaanse delicatessen

‘Een mening vragen over Italiaanse producten aan een Italiaan’…is dat niet een gevalletje “in het hol van de leeuw”? Zou kunnen… We zijn natuurlijk bekend met veel Italiaanse producten en we zijn wat dat betreft ook wel ‘verwend’ met alle lekkere verse producten hier. Zo zijn we ook van mening dat er in bepaalde recepten toch wel wat ‘heilige huisjes’ zijn. Bijvoorbeeld room in carbonara, champignons in ragù saus (Bolognese) of ananas op een pizza…allemaal NO GO`s!

Maarrrrr….we staan ook open voor nieuwe smaken en producten! Dus in contact gekomen met de webwinkel AMESI, wilden we graag wat van deze nieuwe smaken uittesten. Voor ons is met name de uitdaging om hiervan een lekker gerecht te maken. Even terugkomend op AMESI: Het is een Nederlandse webwinkel, uitgebaat door drie jonge ondernemers. Leuk! Dat juichen we alleen maar toe! Een van de drie woont in Sicilië en hun drijfveer doet me een beetje denken aan die van “Da Noi”: Je passie delen met anderen en producten en gerechten dichter bij de mensen brengen. Kan niet verkeerd zijn toch?

Maar voordat we gaan koken en bakken, gaan we eerst de producten testen. We zullen de review opsplitsen in twee delen: Deze gaat over de confituur en over de kastanjehoning. De volgende review zullen we richten op de producten met truffel. Bij elke van deze producten zullen we in de komende weken recepten posten.

Waarmee ik niet kon wachten om het open te maken, was de jam van “fichidindia”. De naam doet vermoeden dat het hier om vijgenjam gaat, maar dat is niet juist. Het zijn cactusvijgen (Latijn: Ficus-Indica). Dat zijn die knollen die bovenop een cactus groeien en aan het einde van de zomer volop te verkrijgen zijn in Italië. Ze groeien in heel Zuid Italië gewoon langs de zeg, maar het plukken ervan is niet vanzelfsprekend. Ze zitten vol met stekels en haartjes die irriterend kunnen zijn voor de huid. Ik vind het zelf ook geen prettige vrucht om te eten, want er zitten vrij harde pitten in die je er niet uit kunt halen. Om zo te eten vind ik het dus helemaal niets en daarom ben ik des te meer benieuwd naar de jam. Ik heb deze jam ook nog nooit eerder gezien in Italië. Halleluja dat er dus nu een jam van te krijgen is!

Voordat ik het potje open, kijk ik altijd eerst op de ingrediëntenlijst. Niet vanwege de calorieën, maar wel vanwege de ingrediënten. Koop niets waar ingrediënten inzitten met een naam die je niet kunt uitspreken zeg ik altijd maar. Hier zitten trouwens maar 3 ingrediënten in: 70% (!) cactusvijgen, suiker en citroensap. Het percentage vruchten is bijzonder hoog en dat merk je ook aan de structuur van de jam. Die is heel zacht en niet “gellerig”. De suiker die is toegevoegd is noodzakelijk voor het geleerproces en voor de houdbaarheid. Overigens zit in de meeste jam van de supermarkt hooguit 50% vruchten, als je geluk hebt. De structuur van de jam doet me een beetje denken aan die van rozenbotteljam (die van Roosvicee van vroeger).

De smaak is niet al te zoet, en daarmee is het dus een jam die prima gecombineerd kan worden met kaas. Ook de smaak doet me denken aan rozenbotteljam, maar dan gecombineerd met peer. Erg lekker! Wij gaan er iets anders mee doen: wij maken er een crostata van. Dit is een traditioneel Italiaans plaatgebak. Dat gaat lekker worden! Kijk hier voor het recept.

Het volgende potje dat ik opende was de Kastanjehoning. Deze soort honing is in Nederland en België niet zo bekend, aangezien de honing wordt gewonnen uit de nectar van de tamme kastanjebloesem. De tamme kastanje groeit in overvloed op de vruchtbare hellingen van de vulkanen in Zuid Italie. Als je het niet kent, maar wel erg veel van honing houdt: aan absolute aanrader! De smaak en geur is vrij sterk en daardoor moet je wel even even oppassen hoe en waarmee je het gaat combineren. De smaak is niet zo zoet als andere honing en is zelfs een beetje kruidig en daardoor ook weer goed met hartig te combineren. Ik zeg: “You hate it or you love it”…. I like! in ieder geval.

Wat gaan we er mee doen? We gaan het combineren met een nagerecht met ricotta, peer rozemarijn en noten en we gaan er ook koekjes van bakken, bestaande uit kastanjemeel en gezoet met kastanjehoning en overgoten met extra pure chocolade. Wordt vervolgd dus…

Volgende keer: Onze mening over de truffel producten! We hebben een olijfolie met truffel, truffel zout, truffel honing en een chocoladepasta met truffel.

Neem intussen eens een kijkje op de website van amesi. www.amesi.nl

Pasqualino & Pauline van Da Noi

2 antwoorden op “AMESI – ambachtelijke Italiaanse delicatessen”

    1. Dank je voor je leuke berichtje. Ik vind honing ook heerlijk en als je van honing houdt, dan is de kastanjehoning echt wel super. Past ook heel goed met bijvoorbeeld vijgen, Parmaham en geitenkaas, maar helaas nog ff geen vijgentijd…Komt nog dus. Deze week volgt een receptje van de crostate met de confituur van fichidindia. Die zijn heerlijk geworden. Daarna de review van de truffelproducten.
      groetjes,
      Pasqualino & Pauline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.