Crostate met confituur van cactusvijgen (fichidindia)

Een crostata is een confituur taartje. Vaak gemaakt als een groot plaatgebak op een bakplaat. Ik heb er hier kleine crostate van gemaakt. Ze zijn opgevuld met de confituur van fichidindia. Een superlekker en zeker niet “alledaags” gebakje! Het deeg is gemaakt van amandelmeel en kastanjemeel en gezoet met kokosbloesemsuiker. Hiermee krijg je een donker deeg met een hele volle smaak, die perfect past bij de confituur van cactusvijgen. Zeker het proberen waard. En uiteraard kan je eindeloos variëren met de smaken…

Wat heb je nodig? (voor 6 kleine taartjes of 1 grotere van ongeveer 15 cm doorsnee)

 • 60 gr. amandelmeel
 • 60 kastanjebloem (kan je dit niet krijgen, dan kan je dit ook vervangen door speltmeel of gewone bloem)
 • 20 gr. (kokosbloesem) suiker
 • 30 gr. kokosolie of boter
 • 1 ei
 • half potje confituur van cactusvijgen.

Hoe begin je er aan?

 1. Verwarm de over voor op 175°C.
 2. Doe alle ingrediënten voor het deeg (alles dus behalve de confituur) in een kom en kneed het geheel tot een mooie bal. Is het te klef? voeg dan een klein beetje bloem toe? Is het veel te droog? doe er dan nog een klein beetje kokosolie bij. (foto 1)
 3. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg even terug in de koelkast voor een kwartiertje.
 4. Vet intussen de vormpjes goed in en ‘bebloem’ deze. Klop het overtollige bloem er uit. Deze stap is belangrijk, aangezien de vormpjes die ik gebruik geen anti-kleeflaagje hebben. Zonder de bloem zouden ze er niet uitkomen. (foto 2)
 5. Je kan nu het deeg uitrollen, rondjes uitsteken die groter zijn dan het vormpje en daarmee de vormpjes bekleden. Ik heb in ieder bakje een balletje deeg gedaan en dit voorzichtige uitgedrukt totdat de bodem en de zijkanten bedekt zijn. Doe dit niet te dun. (foto 3)
 6. Vul elk deegbakje met een flinke eetlepel confituur. (foto 4)
 7. Maak van het resterende deeg een rasterpatroontje op het taartje. Hoe leuk ziet dat er uit? (foto 5)
 8. Zet ze in de oven voor ongeveer 20 minuutjes. Blijf er de laatste minuten even bij en zorg dat ze niet te bruin worden. Ze zijn nu nog wat zacht, maar worden hard als ze afkoelen. (foto 6)
 9. Laat ze eerst afkoelen en haal ze dan pas uit het vormpje, anders breken ze gemakkelijk (en brand je bovendien je vingers 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.